Нов Закон за обществените поръчки може да има в средата на 2011 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
6115

Изцяло нов Закон за обществените поръчки (ЗОП) трябва да бъде приет най-късно до 21 август 2011 г.,

каза Емил Радев, депутат от ГЕРБ. Причината е, че това е крайният срок, в който трябва да се въведе евродирективата за обществени поръчки в областта на отбраната и сигурността, обясни той.

Веднага след излизането на доклада за напредъка на страната на Европейската комисия премиерът Бойко Борисов заяви, че ще има изцяло нов ЗОП в рамките на три месеца, а щатът на Агенцията по обществени поръчки (АОП) ще се увеличи от 55 на 75 души.

Последните промени в ЗОП станаха факт преди около два месеца, като те отговарят на част от критиките в доклада, но по времето на изготвянето му текстовете все още не бяха приети от парламента.

Поне 6 – 8 месеца ще са необходими за подготовката на новия закон, смята Емил Радев. След това предстоят процедури по съгласуване и обществено обсъждане. “Процедурата е дълга,  законът е сложен и изисква доста експертни становища”, каза Радев.

В новия законопроект ще се засили ролята на предварителния контрол, осъществяван от АОП, както и на последващия. В момента АОП има право да извършва предварителен контрол на всички поръчки за над 1 млн. лв., финансиране с европейски средства. Най-вероятно този праг ще бъде намален, посочи Радев.

Ще се засили контролът по отношение на изпълнението на договора от страна на възложителите. “При предходните управляващи виждаме как са изменяни условията по договорите, включително цена, количество и качество на свършената работа, и резултатът е доста негативен”, каза Радев.

По тази причина се предвижда изменение на закона, което ще е свързано с възможността чрез анекси да се променят вече сключени договори.

“Целта ни е да направим този механизъм по-гъвкав – да има забрана за промяна на договори, но и да се допускат регламентирани случаи, при които наистина е необходимо подписването на анекс”, коментира неотдавна Миглена Павлова, изпълнителен директор на АОП, която ще е водеща при подготовката на законопроекта.

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от “Медиапул”, “ЗОП е приличен закон, но приложението му е под всякаква критика”. Според Стефанов няма нужда от нов закон, но “ако се реши да се прави, най-добре е да се създаде кодекс, който да включва освен обществените поръчки също и концесиите, публично-частно партньорство и др.”

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!