Нов скок на горивата – поскъпна пропан-бутанът

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
782

С 6 стотинки поскъпна през изминалата нощ най-евтиното автомобилно гориво - пропан-бутанът. В момента по бензиностанциите той се продава средно за 1.36 лева за литър.

Причината за поскъпването отново са международните цени, коментираха от бранша, предаде БНТ.

“В събота цената на едро е скочила с около 4%. Към този момент водачите на автомобили купуват газ средно за около 1,30 лв за литър, а в началото на годината цената беше приблизително 1,10 лв.”, обясни  преди ден  търговският директор на “Петрол” Иван Костадинов пред вестник “Труд”.

Цените на останалите горива засега са без промяна, след поредното им поскъпване преди 2 седмици.
Очакванията на търговците обаче са, че в края на следващата седмица ще поскъпнат и бензинът, и дизелът. Аргументът им е, че в последния ден от август цената на петрола на световните пазари се е  увеличила с 10%. От събота и Русия повиши експортното мито за петрол.
Прогнозата съвпада с почивните дни за Съединението през втората половина на следващата седмица, а в последните години горивата традиционно поскъпват за празниците.

От министерство на икономиката и енергетиката по-рано увериха, че засега не се очаква дизелът и бензинът да поскъпнат. Те дори можело да паднат с 3-4 стотинки.
Според икономическия министър Делян Добрев, освен поскъпването на петрола и долара, причините за драстичното повишение на горивата през лятото са били сезонни, но скоро ще се усети известно понижение.
“Според мен, през септември и октомври ще има поевтиняване на горивата. Не мисля, че може да очакваме някакво съществено поевтиняване, но ще има леко поевтиняване на горивата. Не мисля, че ще наблюдаваме продължаващо повишение на цената, или пък достигане на 3 лв. на масовия бензин и дизел”, каза Добрев.

Цената на пропан-бутана обикновено се променя в началото на месеца, като в следващите седмици газът може пак да поевтинее, прогнозираха мениджъри на бензиностанции.

Пропан-бутанът масово е предпочитаното гориво у нас заради по-ниската цена. Дори последните данни на националната статистика отчитат, че вносът му в България за една година се е увеличил с близо 40 на сто. Затова и поскъпването от днес е доста неприятно за шофьорите.

Това затвърди още повече намерението на компаниите за таксиметрови услуги да увеличат цените, тъй като наред с метана, пропан-бутанът е основното гориво, което те използват.
“Световната тенденция е газът да стигне 1,50 лв. до края на годината. Неизбежно е да няма ръст на цените на такситата с поне 20 ст.”, коментира Кирил Ризов, шеф на “Съюз Такси”.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!