Нов пътен проект ще променя Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
654

Нов пътен проект може да превърне България във важен транзитен пункт в Европа.

Новата инициатива предвижда изграждането трасе по маршрута Русе – Велико Търново – Свиленград – Истанбул.
Така европейският коридор номер 9 ще свързва по-бързо Босфора с “Дунав мост”, а оттам с Европа и Русия.
По думите на регионалния министър Лиляна Павлова проектът дава възможност на България да промени пътната карта на Европа.
“От Истанбул до Капитан Андреево има магистрала. Маршрутът по крайбрежието на Черно море обаче не е много натоварен. От друга страна, в момента има само две ленти за движение през прохода Хаинбоаз, като 50% от трафика е тежкотоварен”, разясни Павлова пред bTV.
Според нея идеята е да се направи обход на Бяла, където са концентрирани голяма част от произшествията.
Европейските средства няма да стигнат за всичко, призна министър Павлова и обясни, че новият скоростен път с дължина 300 км ще бъде реализиран с публично-частно партньорство.
Инвеститор ще изгради този участък и ще събира такса за него, а целият тежкотоварен трафик ще бъде изведен по новото трасе. Таксата ще бъде от порядъка на 10 – 15 лева.
По думите на Лиляна Павлова може да се очаква инвеститорски интерес от Китай, Катар и Оман. За инвеститорите трасето по черноморското крайбрежие не било толкова привлекателно заради по-слабия трафик. В момента законът позволява отдаване на концесия за срок от 35 години.
“Ще дадем възможност на инвеститорите да заявят интерес. Конкурсната процедура може да отнеме около 6 месеца”, каза регионалният министър. В момента започва подготовката на цялата документация за тази концесия. По думите на Павлова една година ще е нужна за оформяне на документацията, а строителството може да отнеме до две години.
Участъкът от магистрала “Тракия” до Сливен ще бъде пуснат на 1 юли, каза още Лиляна Павлова, като посочи, че това е “гарантирано”.
Тя обаче изрази надежда, че в този срок магистралата ще е готова и до “Петолъчката”.
Регионалният министър заяви, че потъването на пътния възел при Нова Загора е отстранено и увери, че по самата магистрала няма такъв проблем. До края на юни се очаква да бъде “отпушен” и пътят до Южното Черноморие, след като бъде открита отсечката Бургас – Меден рудник.
“На плажа не трябва да се строи”, е личното мнение на Лиляна Павлова. Тя обаче уточни, че става дума за големите бетонни хотели.
“Не казваме, че въвеждаме пълна забрана за всякакво строителство”, каза Павлова и посочи, че във внесения от нея законопроект се предлага на първите 100 метра от брега да се строят само заведения, спортни съоръжения, открити летни театри, детски площадки и т.н.
“Каквото е застроено, за съжаление е застроено. Може някой ден някой да има желанието да го премахне и аз бих била доволна, както повечето от нас, които биха искали плажовете да са зелени”, посочи тя.
Павлова каза, че стремежът е да не бъдат застроявани с големи хотели новите територии, които предстои да бъдат урбанизирани. Тя отхвърли тезата на някои кметове от Черноморието, че забраната за застрояване в 100-метровата зона би загробило туристическия сезон.
“Всеки си има бетон в града, всеки иска да отиде на плаж, да види морето, да види все пак и дървета”, отбеляза Лиляна Павлова.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!