Нискоемисионната зона в Лондон вече ще обхваща целия град

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
174

Лондон е един от градовете в Европа, които първи въведоха нискоемисионна зона. Тя носи означението Ultra Low Emissions Zone (ULEZ), но за разлика от ситуацията в други градове, не забранява изцяло влизането на замърсяващи автомобили, а просто изисква такса, за да се случва това. Самата такса не е ниска (12,5 паунда на ден, което са 14,5 евро по днешния курс), но все пак позволява на засегнатите да използват колите си и в центъра.

Лондон готви сериозно разширение на зоната, която на практика ще обхване целия град. Това ще стане от 29 август 2023 г.

Мярката ще обхване около 160 хил. коли – най-вече дизели, регистрирани след 2016 г. и бензинови модели, регистрирани след 2006 г.

Мярката бе посрещната с недоволство от близо 75% от засегнатите, съобщава BBC. Очаква се много от тях да сменят колите си с по-нови, а не да се насочат към лондонския обществен транспорт, който също е известен с високите си цени.

Междувременно София прие създаването на първата нискоемисионна зона у нас, която ще важи от следващата зима. За разлика от ситуацията в Лондон обаче, по-старите коли у нас изобщо няма да имат право да влизат в центъра, дори срещу някаква такса.

dizzyriders.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!