Никсън и Брежнев можели да променят света

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
757

Близо 340 часа разговори на бившия президент Ричард Никсън

разсекретиха САЩ от националните си архиви, съобщи Би Би Си.

Звукозаписите са от периода от 9 април до 12 юли 1973 г., след като бе съобщено, че по времето на Никсън тайно е записвана всяка дума, изречена в Овалния кабинет в Белия дом.

Два от тях са на телефонни разговори на републиканеца Никсън с негови видни съпартийци, които по-късно също бяха президенти на САЩ. На 30 април, след като отрича каквато и да било връзка със скандала “Уотъргейт”, Никсън се чул с Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши.

“Можеш да разчиташ на нас, зад теб сме и те споменаваме в молитвите си”, казва Рейгън, който тогава е губернатор на Калифорния. А новоназначеният лидер на Републиканската партия Буш уверява Никсън, че го слушал с “голяма гордост”.

Записите показват добронамереността на Никсън към комунистически Китай и СССР. Пред свой съветник той казва, че “китайците са най-способният народ в света” и че отношенията на САЩ с Пекин са “ключови за световния мир”.

Архивите са съхранили и разговор на Никсън със съветския лидер Леонид Брежнев. “Ако решим да работим заедно, можем да променим света”, казва US президентът.

Никсън подаде оставка през 1974 г. насред втория си мандат заради “Уотъргейт”, след като бе доказано, че знаел за подслушването на централата на Демократическата партия преди изборите през 1972 г.

trud.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!