New Europe: Германия заяви, че е време за Европейски отбранителен съюз

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
237

Вилнюс. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен беше в Литва в четвъртък по работа свързана с НАТО. Но тя говори за ЕС, пише New Europe.

От Вилнюс, фон дер Лайен заяви, че „е време да се пристъпи към Европейски отбранителен съюз, който е на практика „Шенген на отбраната““, предаде Reuters в четвъртък.

Тя продължи заявявайки, че „това е, което американците очакват от нас“.

В резултат на срещата на НАТО във Варшава, Германия обеща да разположи сили от хиляда души в Литва. Батальонът се очаква да поеме контрол над въздушната отбрана от януари 2017 г., като холандски и френски войници ще се присъединят към тях.

Това е част от усилията насочени към удържане на руските амбиции по източния фланг на НАТО с разполагането на 4 хил. допълнителни войски от страна на Великобритания, САЩ, Канада и Германия в Балтика и Полша.

Наскоро Ангела Меркел подчерта водещата роля, която Германия приема в европейската отбрана, призовавайки за повече съвместни операции в Балтийските държави и държави, които се чувстват уязвими пред заплахи от Русия, след анексацията на Крим.

 

Превод и редакция: Венцислав Съботинов

focus-news.net

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!