Нетната миграция във Великобритания достигна рекордните 606 хил. души през 2022 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
96

Годишната нетна миграция към Обединеното кралство е достигнала рекордно високо ниво от 606 хил. души миналата година, показаха официални данни в четвъртък, цитирани от “Ройтерс”.

Увеличението идва от граждани на държави извън Европейския съюз, включително бежанци по визовите схеми на британското правителство за Украйна и хора, мигриращи за работа и образование, заяви Националната статистическа служба.

Високите нива на легална миграция отдавна доминират британския политически дискурс и темата беше един от основните двигатели за референдума за Брекзит през 2016 г. В продължение на повече от десетилетие последователни правителства, водени от консерваторите, обещаха да намалят миграцията, като дори се опитаха да постигнат нетни резултати под 100 хил. души.

Но данните от Националната статистическа служба, публикувани в четвъртък, показват, че нетно 606 хил. души са пристигнали във Великобритания през годината, завършваща през декември 2022 г.

“Основните двигатели на увеличението са хората, идващи в Обединеното кралство от страни извън ЕС за работа, обучение и с хуманитарни цели, включително тези, които пристигат от Украйна и Хонконг”, каза Джей Линдоп, директор на Центъра за международна миграция в Службата за национална статистика.

По думите на Линдоп има доказателства, че имиграцията се е забавила през последните месеци.

Предишни данни, обхващащи годината, приключваща през юни 2022 г., показаха нетно число от 504 хил. души.

Лидерите на кампанията за Брекзит твърдяха, че излизането от Европейския съюз ще даде на Великобритания по-голям контрол върху границите ѝ и мнозина, които гласуваха за напускане, посочиха високата миграция и натиска, който според тях оказва върху обществените услуги, като фактор за решението си.

Но през последните години Великобритания отвори визови схеми за хора в Украйна и бившата колония Хонконг, а компании в сектори като инженерство, строителство и кетъринг призоваха правителството да им позволи да наемат международен персонал.

Нетната миграция към Великобритания през 2015 г., годината преди референдума, беше 329 хил. души.

Сунак обеща да намали легалната миграция, без да посочва цел. По-рано тази седмица правителството заяви, че ще премахне правото на някои международни студенти да водят членове на семейството си в страната.

Той също така обеща да се справи с нелегалната миграция, след като през последните години десетки хиляди хора пристигнаха с малки лодки.

По думите на министъра на имиграцията Робърт Дженрик нетната миграция на Великобритания се очаква да спадне до нивата отпреди пандемията в средносрочен план.

Според него пакетът за ограничаване на миграцията на роднини на чуждестранни студенти ще “окаже осезаемо въздействие върху нетната миграция”.

“Числата са твърде високи”, отбеляза Сунак пред ITV след публикуването на данните.

Той също припомни реформите, обявени по-рано тази седмица, които ще премахнат правото на някои международни студенти да водят членове на семейството си в страната.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!