НАТО трябва да остане ядрен алианс

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
526

„За да има ефективно сътрудничеството НАТО-Русия, ще се изисква много напредничаво мислене и желание да се прескочат много от сърповете и чуковете в главите ни, за да може военните от НАТО и Русия да седнат на една маса и да започнат да работят заедно".

Това каза външният министър Николай Младенов на лекция пред Атлантическия клуб по темата изграждане на ПРО на НАТО и решението за сътрудничество с Русия.
Важното е, че днес казахме „да” на това, че ще го правим в НАТО, че ще го правим съвместно с Русия, подчерта Младенов.
Според него е още прекалено рано да се дискутират техническите параметри на ПРО на НАТО. Дали ще е цялостна система или ще е система на секторен подход е предмет на отделна дискусия. Системата ПРО ще се изгражда няколко години, ще включва отделни елементи принос на различните държави, ще бъде разположена както на земя, така и по вода, информира още Младенов.
Външният ни министър подчерта, че НАТО остава ядрен алианс, който продължава да работи за премахване на ядрените оръжия по света, но докато ги има ние не можем да се откажем от тях, защото това е елемент на сигурността.
По повод събитията от последните дни в Северна и Южна Корея Младенов заяви, че не смята, че НАТО в момента има място там.
По въпроса дали са достатъчно парите за отбрана в България Младенов каза, че парите са толкова, колкото са и не можем да напечатаме допълнително, но можем да избегнем дублирането на дейности, подчерта той и посочи, че Лисабонският договор ни дава нови инструменти за сътрудничество между страните членки, а също и че Европа има роля в отбраната и при защита от кризи.
По думите на Младенов докато не интегрираме европейския отбранителен пазар, докато нямаме единен отбранителен пазар, нашите европейски индустрии, да не говорим за националните, ще са все по-неконкурентноспособни.
Според Младенов докато страни като България и Румъния не започнат да мислят за общ флот, за обща система за „Еър полисинк” и докато не премахнем част от дублирането, което съществува в цяла Европа, парите за отбрана ще ни се струват малко. Младенов изтъкна като пример за подражание Холандия и Белгия, които отдавна имат общ флот с общо командване.
Външният ни министър каза категорично, че до март догодина ще сме готови с всички технически изисквания за Шенген. „Не трябва да се заблуждаваме, че това е херметично изолиране на всичко друго случващо се в България и Европа”, добави той.
„Докато по улиците се разхождат хора, за които знаем, че мястото им е по-скоро в едни по-ограничени пространства и докато има системи в България, които не са способни да ги задържат в тези по-ограничени пространства, дебатът за това има ли или няма връзка между Шенген и съдебната система ще продължи”, подчерта Младенов.
Според неговите очаквания докладът по механизма за наблюдение на Европейската комисия, който се очаква през февруари, ще е с много добри резултати.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!