Наследникът на Тереза Мей ще бъде ключов за Brexit и паунда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
445

Понастоящем Борис Джонсън е фаворит за поста и почти сигурно, ако той успее да се включи в надпреварата, ще я спечели
Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Тереза Мей най-накрая реши да сложи на край на своя мъчителен мандат. Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни, след като не успя да достигне до Brexit, въпреки че прекара цели 3 години на премиерския пост. В крайна сметка Мей загуби дори подкрепата на собствената си Консервативна партия, което доведе и до катастрофалните резултати на торите за Европейски парламент.

Така надпреварата за най-високия политически пост в Обединеното Кралство след 7 юни ще е напълно отворена. Точно името на този, който спечели тази надпревара може да бъде от ключово значение за Brexit, съответно и за британския паунд.

Сегашното правителство (Консервативната партия и северноираланските юнионисти) спечелиха само 9% от гласовете на изборите за Европейски парламент. Така се създаде „екзистенциална заплаха” за правителството на Мей, което понастоящем отговаря за управлението на страната и достигане до Brexit.

Тъй като новата, създадена само преди 6 седмици партия Brexit, водена от Найджъл Фараж разтресе изборните резултати и спечели цели 32% от гласовете, изборът на следващия премиер ще е изключително важен за торите, както и за британския паунд.

Кой ще бъде следващия британски премиер?

В началото на юни Сам Джима стана 13-ят кандидат, който иска да се присъедини към надпреварата за лидер на торите, въпреки призивите някои участници да отпадната. Джима е първия от кандидатите, който се обявява за втори референдум.

Неговата кандидатура идва, след като министърът на жилищното строителство Джеймс Брокеншир призова онези, които „не биха могли да преодолеят първото препядствие“, да се оттеглят от най-натовареното състезание в историята на консерваторите. Кен Кларк също заяви, че с прекаленото многото хора процеса по селекция “има опасност да превърне в трагичен фарс ако в него не бъде въведен някакъв ред”.

Но нека да видим кои са участниците в надпреварата и какви са техните шансове да оглавят Обединеното Кралство?

Според правилата на надпреварата за лидерския пост на торите, депутатите трябва да предложат двама кандидата, а членовете на партията избират победител. Понастоящем Борис Джонсън е фаворит за поста и почти сигурно, ако той успее да се включи в надпреварата, ще я спечели. Все пак, „единственият човек, който може да спре Борис е Борис”, каза един от сегашните министри през журналисти.

Какви са шансовете на всеки кандидат?

Заповедта да се яви в съда по обвинения, че е излъгал по време на кампанията за членство в ЕС, досега не успя да подбие шансовете му. Понастоящем британската букмейкърска къща Ladbrokes оценява шансовете на Борис Джонсън с коефициент от 2,50, което го прави фаворит за поста.

На второ място е министърът на околната среда Майкъл Гоув, който обеща безплатно британско гражданство за три милиона граждани на ЕС след Brexit, ако стане премиер. Неговите шансове се оценяват с 4,50.

Междувременно Доминик Рааб, който беше министър за Brexit за четири месеца миналата година, е спаднал до четвърто място. Рааб се нарежда зад Андреа Лийдсъм, чиято оставка като лидер на Камарата на общините изглежда бе последният удар за Тереза Май. Шансовете на Рааб се оценяват с коефициент 11,00, докато тези на Лийдсъм с 8,00.

Останалите кандидати са Джереми Хънт с 15, Рори Стюарт с 21, Саджид Давид с 21, Джеймс Клевърли с 51, Мат Ханкок с 51, Ъштър МакВей 67, Кит Малтхаус със 101, Марк Хапър със 101 и най-новият Сам Джима с 201.

Междувременно, проучване на YouGov сред членовете на консервативната партия, проведено по поръчка на The Times, преди оставката на Тереза Мей показа, че 39% искат следващия премиер да е Борис Джносън. На второ място остана Доминик Рааб с 13%. Подобно на Джонсън, Рааб напусна кабинета на Тереза Мей и е смятан, за “истински брекзитър” от членовете.

Какво се случва с останалите партии?

През последните месеци консерваторите се спуснаха в ожесточена борба по между си, а лидерът на лейбъристите Джереми Корбин изпревари всички кандидати на Торите и бе най-вероятния следващ премиер. Но благодарение на оставката на Мей, Корбин сега изостава от кандидатите на Торите и понастоящем шансовете му за следващ премиер се оценяват с коефициент 51.

Със същият коефициент е и големият победител от Европейските избори Найджъл Фараж от новосформираната партия Brexit. В същото време, шансовете на либерал-демократът Джо Суинсън са оценени с коефициент между 151 и 501.

Какво означава това за британския паунд?

Понастоящем изглежда британския паунд е поел по най-лошия път – този на несигурността, което е породена от проточилата се Brexit сага. Известно е, че ако има едно нещо, което инвеститорите не харесват, то това е несигурността. Именно поради продължаващата липса на окончателно Brexit решение, инвеститорите продължават да избягват Обединеното Кралство.

„Ако трябва да избираме между трите основни валути единици в Европа – евро, паунд и швейцарски франк, то около паунда настроенията са най-негативни”, заяви Димитър Цонев, независим финансов експерт. Скокът от британската лира от 1,24/1,25 до около 1,33/1,34 бе по-скоро спекулативен.

„Каквото и окончателно решение за Brexit да вземе Великобритания, пък било и „твърд Brexit”, то това ще бъде позитивно за паунда, а не отрицателно, поради простата причини, че поне бизнесите ще знаят по какви правила да действат.”

Компаниите, които са били във Великобритания се преместват към Европа, а тези, които искат да влязат в Обединеното Кралство не го правят именно поради тази несигурност. Всичко това се отразява доста негативно на местната икономика, заяви Цонев.

„Ако инвеститорите заемат някаква спекулативна позиция в британски паунд, то е по-добре да се насочат към кросовете като GBP/AUD и GBP/NZD, GBP/USD е една по-застояла валутна двойка, при която няма такива движения”, сподели Цонев и добави, че не е позитивно настроен към паунда.

При каквото и да е решение за Брекзит британският борсов индекс FTSE100 и британският паунда може да се окажат много добри възможности, но към момента за предпочитане са късите позиции.
По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!