Направих най-доброто, спокоен Камерън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1412

Британският премиер Дейвид Камерън защити наложеното вето от Великобритания за промяната на европейския договор. Той определи, цитиран от БиБиСи, аргументите си за решението си за умерени, разумни и уместни.

Камерън изрази убеденост пред британските депутати, че е преговарял с партньорите си от ЕС добросъвестно, както и че налагането на вето в никакъв случай не е било най-лесното решение, но със сигурност – най-доброто за страната му. В изказването си Камерън подчерта, че Великобритания не е изключена от Европейския съюз и е част от него. Великобритания е водещ член на единния пазар, изтъкна британският премиер и посочи още, че Лондон е водещ играч във финансовите услуги в света.
Агенциите, отбелязват, че вицепремиерът и лидер на либералдемократите Ник Клег този път не е бил заел традиционното си място до Камерън по време на изказването му. Малко след срещата в Брюксел той изрази остро недоволство от действията на премиера и призна, че го е посветвал да не налага вето.
Припомняме, по време на срещата в Брюксел Камерън блокира предложението за всеобщ договор на ЕС за засилване на бюджетния надзор, като се аргументира, че споразумението би застрашило британския сектор на финансовите услуга и в никакъв случай не защитава интересите на Великобритания.
И днес Камерън посочи, че евентуална промяна на договора от Лисабон не е от интерес за Острова, като заяви: Задоволяващи гаранции не бяха налице, затова не се съгласих с договора.
За да стане факт, споразумението изисква подкрепата на 27-те страни-членки, включително и тези, които не са в еврозоната като Великобритания, припомня БиБиСи. Заради наложеното вето все по-вероятна изглежда вероятността останалите 26 да постигнат обща договореност, без британско участие, която предвижда засилени бюджетни правила с цел предпазване от повтаряне на кризата в еврозоната.
Сред основните мерки в т.нар. фискален пакт са структурният дефицит да не надвишава 0.5% от БВП и строги автоматични наказания за страните, чиито бюджетни дефицити надвишават 3% от БВП.
Планира се още строгите правила да залегнат в конституциите на страните.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!