Наоми Кембъл даде показания за “кървавите диаманти” пред съда в Хага

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
965

Моделът Наоми Кембъл даде показания по делото срещу бившия либерийски президент Чарлз Тейлър

в Специалния съд за Сиера Леоне в Хага, предаде “Асошиейтед прес”.

Доскорошният лидер на западноафриканската държава е обвинен във военни престъпления по време на гражданската война в Сиера Леоне, съседна на Либерия страна. Според прокурорите по делото той е снабдявал бунтовниците в страната с оръжия в замяна на диаманти. Той е обвинен и в подстрекателство към убийства, изнасилвания, сексуално поробване и набиране на деца за войници. Тейлър пледира, че е невинен по всички 11 обвинения.

Наскоро актрисата Мия Фароу каза, че през 1997 г. Кембъл е получила необработен диамант от тогавашния либерийски държавен глава. Това е станало след благотворителна вечеря в къщата на Нелсън Мандела, където двамата са се запознали.

В продължение на няколко месеца британският модел отказваше молбите на прокурорите да даде показания по случая.

“Не искам да се замесвам в делото срещу този човек. Той е правил ужасни неща и не искам да излагам семейството си на опасност”, каза Кембъл в телевизионното шоу на Опра Унфри.

Миналия месец съдът в Хага й изпрати призовка и я задължи да свидетелства.

Днес тя пристигна в Хага, заобиколена от полицейски ескорт. На фотографите беше забранено да я снимат в сградата на съда, както и на влизане или излизане от нея. Трибуналът обаче отхвърли молбата забраната да бъде наложена за цялата територия на Холандия, като констатира, че това надхвърля пълномощията му.

Според показанията на Кембъл, тя е получила пакет с “мръсно изглеждащи камъни” след като се е срещнала с Тейлър преди 13 години в ЮАР. Манекенката обаче не потвърди дали това са били диаманти или дали наистина са били от държавния глава на Либерия.

Тя разказа пред съда, че е била събудена посред нощ от двама цветнокожи мъже, които й предали подарък – торбичка с камъни, които тя разгледала чак на другата сутрин. Тогава Мия Фароу предположила, че това вероятно са диаманти и вероятно са подарък от Тейлър. Кембъл твърди, че дала камъните на приятел, който се занимава с благотворителност в ЮАР.

Обвинителите по делото смятат, че показанията на Кембъл биха могли да послужат като доказателство, че Тейлър е разменял оръжия за диаманти с бунтовниците в Сиера Леоне. Те не смятат, че манакенката е знаела нещо за това.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!