Най-голямата турбина за енергия от приливите ще заработи край Шотландия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
527

Турбина за производство на електроенергия от силата морските вълни,

която по думите на създателите си е най-голямото подобно устройство в света, беше представена в Шотландия, предаде Би Би Си.

Компанията „Атлантис рисорсис“ (Atlantis Resources), известна с технологиите за добив на енергия в открито море, представи турбината AK-1000 в северния пристанищен град Инвергордън. Съоръжението, с височина 22.5 метра и маса 1300 тона, ще бъде транспортирано до тестовата площадка на Европейския център за морска енергия край северните шотландски острови Оркни.

АК-1000 разполага с две перки, чиито диаметър достига рекордните 18 метра, за да може да извлича енергия при прилив и отлив. Общата мощност е 1 мегават, достатъчен да захрани около хиляда домакинства с електричество. От компанията съобщиха, че крилата на перките се движат бавно (от 6 до 8 оборота в минута) и няма да застрашат морските обитатели.

Според изпълнителният директор на „Атлантис рисорсис“ Тимъти Корнелиъс турбината е направена така че да издържи на най-суровите условия в околната среда на океанското дъно.

„Намираме се в началото на нов индустриален бум, подобен на развитието на нефтените и газовите полета в Северно море“, смята Корнелиъс, цитиран от „Блумбърг“. „Ако получим същата подкрепа от правителството, каквато получиха нефтената и газовата промишленост, за да успеят в Северно море, тогава бъдещето на морската енергия е много ярко“, допълва той.

Лондонската компания работи по проект за захранване на компютърен център за данни в Шотландия с енергия от приливите и отливите.

Вълните от моретата край Обединеното кралство могат да осигурят електроенергия за 1.4 млн. домакинства до 2020 г., припомня „Блумбърг“, позовавайки се на правителствена информация. Засега индустрията е все още във фазата на развойната дейност.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!