Най-големите собственици на молове на Острова готвят сливане

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
66

Ако сделката се реализира, до края на 2018 г. ще се създаде най-голямата група за имоти във Великобритания и втория по големина собственик на молове в Европа
Снимка: Архив Ройтерс
Най-големите собственици на търговски центрове във Великобритания преговарят за създаването на общоевропейски гигант за недвижими имоти на стойност 21 млрд. паунда, съобщава Financial Times.
Компаниите очакват обаче забавяне на британския пазар на търговски площи, тъй като търговията на дребно все повече се измества онлайн.
Hammerson отправя оферта за общо 3,4 млрд. паунда за Intu. Това е в размер на 253,9 пенса на акция и е с 28% над цената на затваряне на 5 декември и с 19,2% над средната цена на ценна книга за последните три месеца.
Ако сделката се реализира, това ще обедини под една шапка най-големите молове на Острова – включително Brent Cross в Лондон, Bullring в Бирмингам, Bicester Village в Оксфордшър и Trafford Centre в Манчестър.
Сливането ще създаде най-голямата група за имоти във Великобритания и втория по големина собственик на търговски имоти в Европа след Unibai дори на фона на отслабващите продажби във физическите магазини, разрастването на онлайн пазаруването и опасенията за забавянето на британската икономика заради Brexit.
Последният фактор вече допринесе за спада на акциите и на двете компании, посочва изданието.
Предложената цена на сделката представлява отстъпка с над една трета от стойността на имотите за Intu. Според анализатори офертата е опортюнистична, тъй като цената на акциите на Intu се търгува на половината от нетната стойност на активите на компанията.
Предложението изглежда отблъскващо и с очевидните насрещни ветрове, с които вече се сблъсква търговията на дребно на Острова, допълва изданието. Intu е и една от най-популярните акции във Великобритания за къси продажби.
Hammerson посочва, че ако сделката се реализира, ще продаде активи за около 2 млрд. паунда – предимно във Великобритания, и ще се съсредоточи върху икономиките с по-бърз растеж като Ирландия и Испания.
Акционерите на двете компании се предвижда да гласуват предложението за придобиване през второто тримесечие на 2018 г. Ако бъде одобрено, сделката ще бъде завършена до края на следващата година.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!