Над 50 800 подадени заявления на българи в чужбина за гласуване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Малко над 50 800 са подадените заявления на българи в чужбина за гласуване на изборите на 2 октомври.

Най-много са заявленията от Турция – малко над 26 хиляди, Великобритания – близо 4 900, Германия – над 4400 и САЩ – близо 2300.

Пред Българското национално радио говорителят на Комисията Цветозар Томов прогнозира, че секциите зад граница ще са колкото на предишните избори.

“Машини ще има навсякъде, където на предишни избори са гласували 300 или повече избиратели плюс ноември миналата година. Общият брой на машините също ще се уточни. Вероятно това ще бъдат малко по-малко от 300 секции. В някои от тях, даже в повечето от тях, ще има по две машини, така че броят на машините ще е над 500 извън страната”, обясни той и припомни, че МВнР имат ангажимент за изпращането на машините за гласуване в чужбина.

На последните избори през ноември миналата година секциите зад граница бяха 750 в 68 държави.

Цветозар Томов каза още, че ЦИК определя СИК извън страната по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, а едно място е за човек, посочен от МВнР.

“Секциите се създават със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. МВнР командирова хората, които изпраща там. ЦИК упражняваме методически контрол и контрол по законосъобразност върху изборите”, обясни той.

“Не намерихме достатъчно IT специалисти, които да сключат договор с ЦИК и да поемат тази отговорност”, каза по-рано пред БНР Цветозар Томов, говорител на ЦИК, като добави, че техническата поддръжка на машините за гласуване е ангажимент на “Сиела”.

“Ще има мрежа от техници и за всяка машина ще има техническо лице, което ще отговаря за изправността”, обясни говорителят на ЦИК и подчерта, че “една компания, която има като основен предмет на своята дейност извършването на такива услуги, има доста по-големи логистични възможности, отколкото ЦИК”:

“Да, това е добре да бъде ангажимент на държавата. Не съм убеден, че подобна организационна задача може да бъде осъществена само от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина човека. Става дума за дейност, която изисква ангажирането на няколко хиляди човека. … Трябва да се търси решение за взаимодействие на повече държавни институции и най-вече Министерството на електронното управление”, посочи той.

По думите му ЦИК упражнява пълен контрол, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване.

“Всички машини се намират в един склад и достъп до него се разрешава само от ЦИК. Всяка дейност, която екипите на “Сиела” ще извършват с машините за гласуване, се контролира пряко от ЦИК”, поясни Томов.

“Над 400 машини се подготвят с демоверсия на софтуера за гласуване, за да бъдат използвани за организация на пробно гласуване”, съобщи говорителят на ЦИК.
banker.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!