Над 100 хуманитарни работници са били убити по света през 2009

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
303

Общо 102 хуманитарни работници са били убити в целия свят през 2009 г., съобщи ДПА,

позовавайки се на данни на ООН. В съобщение по повод Световния ден на хуманитарната помощ – 19 август, организацията почете паметта на хуманитарните служители, загубили живота си по време на своите мисии.

Датата отбелязва годишнината от терористичния бомбен атентат срещу централата на ООН в Багдад на 19 август 2003 г., когато 22 души, включително върховният комисар на ООН по човешките права Сержу Виейра ди Мелу, бяха убити.

Подчертавайки опасностите, на които са изложени хуманитарните работници, ООН посочи, че 278 такива служители са били убити, похитени или сериозно ранени в нападения през 2009 г. Това е десетократно увеличение спрямо 1999 г., отбелязва агенцията.

По повод Световния ден на хуманитарната помощ еврокомисарят за международното сътрудничество Кристалина Георгиева изрази безпокойството си за сигурността на хуманитарните работници по света, пише френският вестник “Фигаро”. Притесненията на Георгиева са свързани с инцидентите с убийства и отвличане на персонала на неправителствените организации по целия свят.

В тази връзка еврокомисар Георгиева обяви, че през септември, по време на Общото събрание на ООН, ЕС ще внесе проекторезолюция за безопасността и сигурността на хуманитарните работници и защитата на персонала на ООН.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!