На фона на значителния спад в имотния пазар на Великобритания, беше обявено дванадесетото последователно повишение на лихвените проценти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
218

Централната банка на Англия взе решение да увеличи лихвените проценти с цел да забави бързия ръст на цените, съобщава CNN. Лихвата на банката се повиши от 4,25% на 4,5%. Централната банка започна увеличаването на лихвените проценти през декември 2021 година в опит да контролира инфлацията, която в момента е над 10%.

Междувременно лихвеният процент на Bank of England вече е на най-високото си ниво от 14 години, наред с нарастващите разходи за живот. Инфлацията продължава да бъде на високо ниво поради нарастващите цени на хранителните продукти с най-бързите темпове от 45 години.

От декември 2021 година ставаме свидетели на поредица от повишения на лихвените проценти на банката, опитващи се да контролират инфлацията. Това се случва и в много други европейски икономики.

Смяташе се, че през следващите месеци повишаването на лихвените проценти спира. Някои икономисти предполагат, че може да има още едно или две повишения.

Защо Bank of England променя лихвените проценти?

Тя беше подложена на натиск да повиши лихвените проценти, тъй като има цел да поддържа инфлацията от 2%, но в момента цените се повишават над пет пъти това ниво.

Едно от най-големите последствия от повишаването на лихвените проценти е спадът в цените на пазара на имоти. След период на изключително ниски лихви за кредитополучателите, много собственици на жилища сега са изправени пред възможността от много по-скъпи месечни вноски.

Но все пак има лъч светлина – цените на жилищата в Обединеното кралство се повишиха за първи път от осем месеца насам, след най-дълбокия си спад от четиринадесет години. Това стана ясно от данните на един от най-големите ипотечни кредитори в страната – Nationwide Building Society, публикувани в началото на месеца.

Според данните, стойността на жилищата се повишила с 0,5% през последния месец, след спад от 0,7% през март. Това е първото увеличение от август насам. Икономистите очакваха спадовете да продължат.

Въпреки това, възможно е последиците от повишаването на лихвените проценти да имат отражение върху икономиката и да се усетят в различни сектори. Например, повишаването на разходите за жилище може да намали пазарната активност и да намали потребителската консумация.

Централната банка на Англия е насочила вниманието си върху инфлацията и опитва се да балансира икономическите рискове. Въпреки това, последните действия на банката се считат за предпазливи стъпки в опит да се предотврати нарастване на инфлацията и да се поддържа стабилност в икономиката на страната.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!