На дъното сме по покупателна способност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1037

Българите продължават да бъдат гражданите с най-ниска покупателна способност в ЕС и остават на едно от последните места в класацията за Стария континент.

Това показват данните от последното изследване за тази и следващата година на най-големия германски институт за пазарни анализи GfK, цитирани от вестник “Дневник“.
Пред нас са държави като Черна гора и Сърбия, които още не са членки на ЕС.

Нещо повече – показателят, който отчита нетни доходи, очаквания за БВП, инфлация, цени на стоки и услуги, и други за България пада спрямо 2009 г., докато средният за Европа и ЕС се увеличава. Това означава, че стандартът на живот в страната се отдалечава още повече от средноевропейския.

В България за тази и следващата година покупателната способност е 2618 евро на човек, докато за ЕС и 43 държави в Европа е съответно 14 202 и 11 945 евро.
Общото средно повишение е с 2%, докато у нас има спад от 8%. Страната с най-големи възможности е Лихтенщайн – там на човек се падат 50 хил. евро на година.
България все пак не е единствената със спад – такъв има и при някои западни държави, но повечето от Централна Европа успяват да го повишат.

Намаляващата покупателна способност на хората е поредният знак, че възстановяването на вътрешното потребление най-вероятно ще се забави. Такава е нагласата и на повечето икономисти и представители на бизнеса през последните месеци, още повече че цените на много от стоките от първа необходимост (храните) и услугите растат при свити доходи.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!