Н. Куцкова: Министър посяга върху един от трите стълба на държавата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
738

Правеше го и министър-председателят, но той напоследък е твърде сдържан; "съдия" стана мръсна дума;

има съдии, които работят и в събота, и в неделя, припадат от умора и ги поставят на системи; ген. Пенгезов обаче и едно дело не е решил, обяви говорителят на Съюза на съдиите.

Съдия стана мръсна дума в устите на някои хора, обяви по БТВ говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Когато се посяга върху един от трите стълба на държавата, това може да я срине. Говоря за отделни хора, за министъра, понякога и за министър-председателя, въпреки че той напоследък е твърде сдържан.

Има съдии, които работят и в събота, и в неделя, хора, които припадат от умора, поставят ги на системи, а има и такива в районния съд, които умират от тежки болести. Има обаче и такива, които едно дело не са написали, каза говорителят на СС. Не ми е известно генерал Пенгезов, шеф на САС, напр. от юни мин.г. едно дело да е решил, осведоми Куцкова. На административна позиция човек има много работа, но почти няма човек в такава позиция, който да не е гледал нито едно дело, коментира тя.

Има насрочени дисциплинарни производства по случая с придобитите имоти в Приморско. Не се бърза, защото хората искат адвокати, а и ако ги осъдят много бързо, те след това може да обжалват и спечелят, предположи тя.

Хората, които никога не са влизали в съд, имат много по-лошо отношение към съдебната сиситема, от онези, които по един или друг повод са влизали там, представи Куцкова изследване на социологическа агенция. В нашата система нещата са по-бавни, но това е въпрос на сигурност, защото когато те назначават за съдия или прокурор минаваш през изпити, и когато те освобождават процедурата, е малко тромава, за да има сигурност, че си заслужава този човек да бъде освободен, каза тя.

Като видя някой проснат по корем, като гражданин си казвам – “Ето държавата проявява сила”, но като юрист се ядосвам, че доказателствата не са изпипани и после този човек става и си отива, каза  Куцкова. По един много нашумял случай убиецът беше оправдан, защото по веригата много инстанции не си бяха свършили работата, посочи като пример тя.

За всяко посегателство върху конституционни права, се иска предварително разрешение на съд, а при неотложни случаи се иска незабавно одобрение от съдия; за случая в Кърджали не се разбра има ли такова разрешение, добави Куцкова. Като гражданин тя би завела дело срещу всяко посегателство, но съдиите най-малко си защитавали правата.

Корумпираните съдии не го обявяват публично, заключи тя по повод пияния магистрат, обявил на всеослушание, че е най-корумпираният в България.

Frognews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!