МВФ: Несигурността около Brexit вече удря британската икономика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
90

Фондът очаква 1,6% растеж на БВП във Великобритания тази година и 1,5% през следващата година
Снимка: Архив Ройтерс
Изборът на Великобритания да напусне ЕС вече нанася щети на Обединеното кралство въпреки силното възстановяване на световната икономика, предупреди Международният валутен фонд (МВФ), като допълни, че загубите в данъчните приходи биха могли да надхвърлят позитивите от прекратяването на вноските към Брюксел, съобщи Financial Times.
Ежегодният преглед на МВФ на състоянието на британската икономиката подчертава трудностите за Великобритания в навечерието на втория етап от преговорите, които включват потенциална преходна сделка и общи насоки на бъдещите британски търговски отношения с ЕС.
Резултатът от референдума за “Brexit” и решението за задействане на член 50 “вече оказват влияние върху икономиката, въпреки че Обединеното кралство не планира да напусне ЕС до 2019 г.”, каза ръководителят на МВФ Кристин Лагард.
„Страхувахме се, че ако се вземе решение за ” Brexit “, това най-вероятно ще доведе до обезценяване на паунда, ускоряване на инфлацията, свиване на заплатите и забавяне на инвестициите.Това, което виждаме, е, че потенциалният риск, се разпространява, докато говорим. И това не са приказки на експерти. Икономиката показва това. Нашата прогноза е 1,6% растеж на БВП тази година и 1,5% през следващата година, което в сравнение с ревизиите нагоре, които правим за други развити икономики, е малко разочароващо“, заяви Лагард.
С намаляващи темпове на растеж в Обединеното кралство тази година и на фона на ръстовете в Европа, в САЩ и Япония, МВФ не се съмнява, че Великобритания вече плаща цената на своя избор.
“Въпреки силното възстановяване на глобалния растеж и поддържащите макроикономически политики, влиянието на решението за напускане на Европейския съюз е натежало върху вътрешното търсене”, се казва в изявлението на фонда в края на двуседмичната му мисия в Обединеното кралство.
Ръстът на инвестициите в бизнеса е по-малък, отколкото би могло да се очаква в контекста на силния глобален растеж, поради по-голямата несигурност относно икономическите перспективи.
Цифрата от 1,6% (ръст на БВП) е с почти цял процентен пункт по-ниска спрямо прогнозата на Фонда за икономиката на Великобритания през 2017 г. от преди провеждането на референдума.
За 2018 г. МВФ очаква компаниите да продължат да отлагат някои инвестиционни решения, докато липсва по-голяма яснота относно бъдещите търговски отношения на Великобритания с Европейския съюз.
МВФ заяви, че неотдавнашният напредък в разговорите на “Brexit” е добре дошъл, но изтъкна, че предстои много дълъг списък от задачи в много амбициозна времева рамка.
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!