Москва: Никой не знае докога ще продължи жегата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
699

"В момента никой не може да каже колко ще продължи това",

заяви вчера руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу, коментирайки прогнозите на климатичния институт “Фобос”, че смогът над Москва ще се разсее днес.

Трябва да се създаде такава експертна група, която “вместо да се занимава с фантазиране, да дава ясни действителни прогнози”, обясни министърът идеята си за учредяване на група към Руската академия на науките и допълни, че въпреки това не вижда необходимост от въвеждане на бедствено положение в 15-милионния мегаполис.

Ден по-рано от “Фобос” увериха, че убийственият смог, заради който смъртността в Москва е нараснала двойно в сравнение с предишни години, ще се разсее днес, но ще се върне до края на седмицата.

Държавната служба по хидрометеорология пък прогнозира, че температурата на въздуха в Москва, която отбеляза седем рекордно високи нива за първите осем дена на август, ще спадне след 20 август.
“Росгидромет” предупреди също, че концентрацията на въглероден окис, фенол и формалдехид във въздуха на столицата надвишава пределно допустимите норми.

Заради непоносимите условия и въпреки затрудненията във въздушния транспорт рекорден брой московчани напуснаха столицата в неделя, предаде “Блумбърг”. Над 104 400 души, или с 20% повече в сравнение със същия период през миналата година, са излетели от Москва в неделя, гласи информация на Федералната агенция за въздушен транспорт, цитирана от агенцията. Други около 95 000 са напуснали града в събота.

Температурните рекорди и смогът принудиха и множество банки в града да намалят работното си време, а от Държавната агенция по екологичен контрол предупредиха московчани, че е “вредно да стоят на открито повече от пет часа на ден”.

Докато са в града, хората масово търсят облекчение от дима в обществени места с добра вентилация, като търговски центрове и бизнес сгради, предават местните медии.

Същевременно руското здравно министерство поиска официални данни за ръста на смъртността в Москва, след като по-рано местните власти заявиха официално, че смогът и жегите са увеличили двойно ръста на смъртни случаи в столицата. “В обикновени дни умират около 360-380 души, а сега – около 700”, поясни завеждащият департамента за обществено здраве в Москва Андрей Селцовский.

Икономическите ефекти на жегата

– Маските за лице почти изчезнаха от магазините, съобщава “Ройтерс”.
– Климатиците поскъпнаха двойно през юли и вече надвишават 4 хил. рубли (133 долара), отбелязва проучване на “Яндекс.Маркет”.
– Търсенето на банкови услуги рязко спадна. Някои банки като Сбербанк затвориха част от офисите си, а “Уралсиб” намали работното време на служителите си.
– Ресторантите в столицата почти не работят, тъй като хората предпочитат да стоят у дома или да потърсят в провинцията спасение от градската горещина.
– Обратно е положението в болниците, но пред “Ройтерс” лекари споделиха, че са били инструктирани да не свързват заболяванията на пациентите с горещините.
– Бизнесът, свързан със смъртта, е в разцвет. Моргите в столицата са запълнени на 90%, производителите на ковчези са залети с поръчки, а на един от столичните крематориуми виси табела, че не приемат нови поръчки.
– Пшеничната реколта може да намалее с една трета в сравнение с миналата година до 43 млн. тона, прогнозира “СовЕкон”.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!