Morgan Stanley прогнозира икономическо възстановяване през 2020 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
34

Според експертите на банката сега наблюдаваме улесняване на паричната политика заедно с намаляването на търговското напрежение

Снимка: БТА
Комбинацията от облекчаване на търговското напрежение и по-улеснената парична политика ще вдигне глобалния растеж през първото тримесечие на 2020 г. Това е прогнозата на икономистите от Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg. Развиващите се пазари ще стимулират възстановяването, твърдят те.

„Възстановяването вероятно ще се случи през първото тримесечие на 2020 г.“, пише в бележка на икономистите на американската банка, водени от Четан Ахя. „Глобалният растеж трябва да се възстанови след първото тримесечие, като се обърне низходящият тренд, продължил през последните седем тримесечия, тъй като търговското напрежение и паричната политика се облекчават едновременно за първи път от началото на низходящия тренд“, добавят експертите.

Рисковете обаче остават в посока надолу, включително има потенциална опасност да бъдат наложени още тарифи и има предизвикателства за къс цикъл в САЩ, включително корпоративния кредитен риск и несигурността около изборите.

Ако администрацията на Тръмп изпълни заплахата си да наложи допълнителни тарифи за китайските стоки през декември, глобалният растеж ще се забави още повече в последното тримесечие на тази година, „а възстановяването ще се забави до третото тримесечие на 2020 г.“, пишат авторите на бележката до инвеститорите.

„С това възстановяване на мини цикъла – третото за последното десетилетие – ние вярваме, че разширяването на късния цикъл може да бъде удължено“, написаха те.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!