Мишел Барние: Правата на българите във Великобритания са гарантирани

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
94

Главният преговарящ призова за намиране на средство за сътрудничество между ЕС и Великобритания в областта на отбраната
Снимка: БТА
Правата на хората, решили да живеят във Великобритания или в България, ще бъдат гарантирани пожизнено. Това каза в българския Министерски съвет Мишел Барние – главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС от името на Брюксел, цитиран от агенция „Фокус”. Той се срещна с премиера Бойко Борисов.
„Няколко дни преди началото на българското председателство имах възможност да се срещна и с депутати от българското Народно събрание, както и с представители на синдикатите. Ще мога да се срещна и с представители на работодателите по време на тази обществена дискусия, която решихме да проведем навсякъде в ЕС”, каза Барние.
По думите му една от темите около Brexit засяга и България и това е тема, която българският министър-председател е засягал няколко пъти по време на изминалите граждани. „Това е темата за положението на българските граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство. Те са десетки хиляди, но в същото време има и британски граждани, които са решили да живеят в България. Съвместно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор за напускане на Обединеното кралство, за да може ясно и категорично да бъдат гарантирани правата на всички тези граждани. Правото им да пребивават в Обединеното кралство, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, когато се върнат в родината си, правото на обединение на семейството“, коментира представителят на Брюксел.
Барние също така призова за намиране на средство за сътрудничество между ЕС и Великобритания в областта на отбраната, сигурността и борбата срещу тероризма.
„Надявам се Великобритания да се върне в ЕС”, коментира от своя страна Борисов и добави: „Имаме и много британци, които вече са в България. Трябва да се спазват правилата на общия пазар. Надявам се в няколко сфери също да се намери баланс не само като един от основните членове в НАТО Великобритания, това е и във военното сътрудничество и сферата на сигурността”.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!