Милиони англичани ще могат да получават лекарства за седем често срещани състояния директно от аптеките, без преглед от лекар

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
588

Това е част от нови мерки, насочени към облекчаване на напрежението върху общопрактикуващите лекари, според информация, публикувана в The Guardian.

 

Това за пръв път ще позволи на пациенти, страдащи от болки в ушите, възпалено гърло, синузит, импетиго, херпес зостер, инфекции от ухапвания на насекоми и несложни инфекции на пикочните пътища при жени, да получават рецепти от фармацевти без преглед при лекар или медицинска сестра.

Предложените реформи, които са част от плана на правителството и NHS England за първична медицинска помощ, се очаква да намалят посещенията при общопрактикуващи лекари с 15 милиона през следващите две години.

Тези предложения са широко приветствани от здравни лидери, като Торън Говинд, председател на Кралското фармацевтично дружество в Англия, който ги определи като “истинска промяна на играта” за пациентите.

Въпреки това, експертите предупреждават, че не всички аптеки ще могат да предлагат всички или някои от новите услуги, което може да доведе до разочарование сред пациентите и потенциално да ги принуди да потърсят помощ от своите лични лекари.

Съществуват и опасения, че пациентите може да не са в състояние да оценят тежестта на някои състояния, включително дали инфекция на пикочните пътища може да бъде определена като “несложна”.

С подкрепата на 645 млн. лири за следващите две години, предложенията са част от усилията за подобряване на достъпа до общопрактикуващи лекари, чрез използване на онлайн инструменти за записване на часове. Министрите се надяват реформите да бъдат внедрени през идната зима, след консултации със сектора.

Броят на хората, които ще могат да проверят кръвното си налягане в аптеките, ще се увеличи от 900 000 миналата година до 2,5 милиона годишно. Също така, половин милион жени вече няма да се нуждаят от преглед при медицинска сестра или личен лекар за да получат орална контрацепция, вместо това ще могат да я получат директно от аптека, според NHS England.

Самонасочването към услуги като физиотерапия, слухови тестове и подология, ще бъде също увеличено, без необходимост от препоръка от общопрактикуващ лекар.

Въпреки тези усилия, броят на пълноценните общопрактикуващи лекари в Англия е в спад от 2015 година. Според Health Foundation, текущият дефицит от 4200 ще се удвои до 8800 до 2031 година.

В същото време, броят на аптеките в Англия също е намалял през последните две години, според анализ на BBC на данни от NHS Business Services Authority, намалявайки с 160 до 11 026 обществени аптеки.

Източник: ЕК

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!