Миграцията от ЕС към Великобритания е на 6-годишно дъно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
316

Тенденцията продължава от решението на референдума за Brexit насам
Гражданите от ЕС, мигриращи към Великобритания, намаляват и вече са достигнали най-ниското ниво, отчетено от 2012 г. насам. Спадът започна още с приемането на решението от референдума през 2016 г., когато Великобритания гласува да напусне Европейския съюз.

Според последните данни на Националната статистическа служба нетната имиграция в страната (влизащите минус напускащите) за първите шест месеца на тази година наброява 74 000 души, съобщава Евронюз. За сравнение, през първите шест месеца на 2012 г., когато е предишният рекорд, в страната са пристигнали 65 000 души. през първото тримесечие на 2017 г. са пристигнали с 28% повече желаещи да се заселят във Великобритания.

За сметка на това мигрантите от държави извън ЕС са рекордно много. От началото на година до края на юни на Острова са пристигнали 248 000 души от трети страни. Подобен брой не е регистриран от 2004 г. насам, благодарение на нарастването на броя на студентите.

“Тези най-нови статистически данни подчертават продължаващата тенденция на спад на нетната миграция от ЕС на фона на нарастващия недостиг на квалифицирани кадри на всички нива в Обединеното кралство”, коментира Матю Фел, директор в Конфедерацията на британската индустрия.

Анализът на различните сценарии за Brexit, публикуван от правителството в сряда, показва, че загубите за икономическия растеж ще се увеличат значително, ако нетната миграция от граждани на ЕС спадне до нула.

Данните показват нетен спад в имиграцията от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., чиито стотици хиляди граждани се преместиха във Великобритания през последното десетилетие.

Десетки хиляди имигранти обаче продължават да пристигат от най-бедните членове на ЕС – Румъния и България, чиито граждани могат да работят законно във Великобритания без ограничения от 2014 г. насам.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!