Меркел се опълчи на Лондон за схемата “банки срещу автомобили”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
376

Канцлерът няма да прави компромиси за Brexit, за да подпомогне германската автомобилна индустрия
Снимка: Ройтерс
Сделката “банки срещу автомобили”, за която във Великобритания отдавна спекулират, че би могла да осигури по-смекчен вариант на Brexit, бе категорично отхвърлена от германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Bloomberg.
Идеята на някои кръгове в Лондон бе, че могат да договорят свободен достъп за своите банки до европейския пазар, ако в замяна осигурят на германските автомобилни производители изгодни условия да продават на Острова. На закрита среща със законодатели в Берлин обаче Меркел е заявила, че подобен вариант не може дори да се обсъжда.
Позицията на канцлера е, че всякакви договорки с Лондон трябва да се осъществяват на общоевропейско ниво, и че, за да запази пълен достъп до единния пазар, Великобритания трябва да съхрани и основните принципи на ЕС: свободното движение на хора, услуги, стоки и капитали. Именно съпротивата срещу свободното движение на хора обаче бе причината за отрицателния вот в британския референдум.
“Меркел с основание предупреждава срещу специалните договорки за отделни индустрии”, коментира Хериберт Хирте, депутат от ХДС, пред Bloomberg. “Не можем да позволим договорки на парче”, допълва той.
За британския финансов сектор – най-важният дял от икономиката на Обединеното кралство – е жизненоважно да съхрани т. нар. право на passporting, тоест да предлага услугите си свободно в страните от ЕС, без да се нуждае от лицензи и разрешителни от местните регулатори.
За германската автоиндустрия пък Великобритания е един от ключовите пазари. Прогнозите на браншовата организация VDA са, че още през 2017 г. делът на германските автомобили на Острова ще намалее с 8%, до около 2.4 милиона продажби, най-вече в резултат на поевтиняването на лирата. Неслучайно президентът на VDA Матиас Висман предупреди, че “твърд Brexit ще има негативен ефект върху целия западноевропейски пазар, а не само върху Великобритания”.
По статията работиха: Automedia.bg, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!