Мей ще търси алтернативен път след третото отхвърляне на сделката й за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
668

Депутатите ще продължат дискусиите, за да се види дали има стабилно мнозинство за алтернативен вариант на бъдещите отношения с ЕС
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Изпадналата в трудно положение британска министър-председателка Тереза Мей каза, че ще търси „алтернативен път напред“, след като парламентът за трети път отхвърли сделката й за Brexit, предадоха ДПА и БТА.

Мей заяви пред Камарата на общините, че сега Великобритания би трябвало да напусне Европейския съюз на 12 април.“Това време не е достатъчно за договаряне, приемане на законодателство и ратифициране на сделка и все пак камарата дава да се разбере, че няма да позволи напускане без сделка“, заяви тя.

„Следователно ще трябва да се споразумеем за алтернативен път напред“, каза Мей.
По думите й депутатите ще продължат дискусиите в понеделник, за да се „види дали има стабилно мнозинство за конкретен алтернативен вариант на нашите бъдещи отношения с ЕС“.

Според нея всички варианти ще изискват одобряване на споразумението за Brexit.

Мей ще продължи преговорите за осигуряване на подкрепа за постигнатата от нея сделка за Brexit, каза говорителят й, цитиран от Ройтерс.

Минути след като депутатите отхвърлиха за трети път сделката на Мей за Brexit, говорителят заяви, че по-малката разлика, с която споразумението е претърпяло поражение в парламента, показва, че нещата се движат в правилната посока и че редица водещи консерватори са подкрепили правителството при гласуването.

Какви са възможните сценарии след днешното гласуване?

Brexit без сделка на 12 април

Лондон има срок до 12 април да направи на Европейския съюз алтернативно предложение. В противен случай Великобритания ще излезе без сделка от блока на тази дата. По този начин Великобритания би прекратила членството си в ЕС без преходен период и без постигнато споразумение за бъдещите отношения между нея и блока. Този сценарий създава опасения сред икономическите среди.

Дългосрочно отлагане на Brexit

Лидерите на Европейския съюз заявиха за възможността Брекзит да бъде отложен дългосрочно, ако сделката за Brexit бъде отхвърлена и при условие, че междувременно настъпи някаква голяма промяна.

Тереза Мей каза в сряда, че тя няма да е премиер при евентуални нови преговори с Брюксел. Именно това може да се окаже исканата от ЕС промяна, тъй като ново правителство на Консервативната партия с нови идеи ще може да започне отначало преговорите с Европейския съюз.

Дългосрочното отлагане на Brexit може да продължи поне до края на тази година, предупреди Европейската комисия. При този вариант се подразбира, че Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент през май.

Предсрочни избори

Друг възможен сценарий е смяна на правителството във Великобритания след произвеждане на предсрочни избори. Те могат да бъдат произведени, ако парламентът и правителството не успеят да постигнат споразумение за изпълнението на Brexit. До подобни избори може да се стигне след вот на недоверие към правителството на Тереза Мей.

Без Brexit

Сценарият за анулиране на Brexit, на който се противопоставя Тереза Мей, не може да бъде изключен предвид хаоса във Великобритания. Според Съда на Европейския съюз Великобритания може сама да анулира Brexit, за което не е нужно одобрението на останалите държави членки на ЕС.

Подобно решение обаче изисква произвеждане на нови избори във Великобритания или втори референдум за Brexit, отбелязва Франс прес.

*Материалът е допълнен в 18,39 ч.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!