Мей подкупва депутатите с втори референдум за Brexit, ако приемат сделката с ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
404

Парламентът ще може да гласува дали да се проведе нов референдум, но при все още трудно изпълнимо условие
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей предложи на депутатите да бъде проведено гласуване дали да има нов референдум за Brexit при условие, че те одобрят нейното споразумение за излизането на страната от блока, съобщава CNBC.

В изказване пред репортери от вторник Мей представи подробности около новото си предложение за Brexit, което се очаква да бъде гласувано следващия месец. Предишните предложения вече бяха отхвърлени от парламента три пъти.

Посочвайки подробности около сделката, тя заяви, че правителството ще включи и възможността да се проведе вот за това дали да има втори референдум. Предложението е стъпка назад за Мей, но все още съществува възможността идеята да не събере достатъчно поддръжници и да не се стигне до нов референдум.
Със сигурност обаче предложението цели да привлече лейбъристите, които са сред основните привърженици на идеята за ново допитване до народа. Консервативната партия на премиера продължава преговорите си с лейбъристите в опит да ги спечели на своя страна, за да може сделката й с ЕС за развода на Великобритания да бъде приета от депутатите.

„Вярвам, че трябва да намерим начин да помогнем на депутатите да изпълнят Brexit. Сега има един последен шанс да го направим“, заяви тя във вторник.

Британският паунд отчете поскъпване, след като стана ясно, че ще бъде допуснато гласуване за евентуален нов вот. Минути преди 19:30 ч. българско време британската валута поскъпва с 0,05% спрямо долара до цена от 1,2731 долара.

Депутатите ще имат право на т. нар. свободно гласуване, което означава, че всеки един от тях ще има право да избере предпочитаната опция, което до известна степен увеличава шансовете за ново допитване до избирателите.

„Разбирам силните настроения в Камарата на представителите по този важен въпрос. Така че депутатите, които искат втори референдум за потвърждаване на споразумението, трябва да разберат, че е нужно споразумение и следователно трябва да се гласува законопроект за излизане от ЕС, за да може това да стане”, каза Мей, цитирана от БТА.

Великобритания няма да напусне ЕС, освен ако споразумението за Brexit получи подкрепата на парламентарно представените политически партии, добави тя.

Мей съобщи, че законопроекта за Brexit, който тя смята да внесе в парламента в началото на юни, ще включва „значителни промени за защита на икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство“.

„Истината е, че след три опита да се получи парламентарна подкрепа няма да напуснем ЕС, освен ако имаме споразумение, което може да осигури по-широка партийна подкрепа”, заяви британският премиер.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!