Мей: Не мога да се откажа от твърдия Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
322

Британският премиер обеща да е по-гъвкав спрямо депутатите
Снимка: БТА
Британските депутати, макар да отхвърлиха споразумението за Brexit с ЕС, призовават премиера Тереза Мей да не тръгва по пътя на твърдия Brexit – излизане на Великобритания от Блока без никакво споразумение. Мей от своя страна каза на парламента, че не може да отхвърли твърдия Brexit като възможност, докато няма одобрена от Лондон и Брюксел алтернатива. Тя коментира също, че е малко вероятно ЕС да позволи отлагане на насрочения за 29 март Brexit, ако Великобритания няма план за излизането си от Блока.

„Вариантът за Brexit без споразумение ще бъде премахнат от масата за преговори единствено чрез спиране на Чл. 50 от Лисабонския договор, което на практика ще отмени резултатите от референдума – правителството няма да направи това – или чрез постигането на споразумение и това се опитваме да постигнем“, заяви Мей пред британските депутати, пише Reuters.

Премиерът също така отхвърли възможността да се проведе нов референдум за Brexit, тъй като той ще раздели британските граждани и ще подкопае вярата им в демокрацията.

Мей предложи на народните представители в Лондон да се търсят още компромиси с ЕС относно границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Тя обеща да „по-гъвкава“ спрямо депутатите в опитите да се одобрят промени в условията за невъвеждане на твърда граница между двете Ирландии. Именно този текст от сделката с Брюксел накара трима от министрите на Мей в средата на ноември миналата година да подадат оставки. Според тях решението да не се въвежда твърда граница между двете Ирландии би довело до това ЕС да третира Северна Ирландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, като своя страна членка. Това от своя страна пък би подкопало суверенитета на Кралството.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!