McDonald’s мести данъчната си централа от Люксембург във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82

Данъчните ѝ споразумения в Люксембург се оказаха под атаката на регулаторите от ЕС и критикуващите избягването на корпоративни данъци
Снимка: архив Ройтерс
Веригата ресторанти за бързо хранене McDonald’s мести данъчната си регистрация извън САЩ във Великобритания. Компанията се отказва от Люксембург, където данъчните ѝ споразумения с властите се оказаха под атаката на регулаторите от Европейския съюз (ЕС) и критикуващите избягването на корпоративни данъци, съобщава Bloomberg.
В очевиден вот на доверие към Великобритания, която през юни реши да напусне ЕС, гигантът в хранителната индустрия създава нова международна холдингова компания, базирана в страната.
Новата компания ще бъде отговорна за по-голямата част от плащанията, които получава от лицензиране на правата за интелектуална собственост на McDonald’s извън САЩ. Тя ще плаща корпоративен данък във Великобритания, казва McDonald’s в съобщение по електронната поща. Промените в корпоративната структура ще започнат да се осъществяват от следващия месец.
“McDonald’s избра Великобритания за локация на новата си международна холдингова структура заради значителния брой служители, базирани в Лондон и работещи по нашата международна дейност, език и отношения с останалите пазари“, казва се в изявлението.
Обявлението на McDonald’s се случва в момент, в който данъчните уговорки в Люксембург се обект на значителни проверки от антитръстовите агенции в ЕС. Данъчната стратегия на компания е под обстрела и на синдикатите и потребителските организации, които твърдят, че тя не е платила данъци за над 1 млрд. евро в Европа през 2009 – 2013 г.
Представител на ЕС каза по-рано тази година, че случаят с McDonald’s показва „колко силно компаниите притискат данъчните власти, за да избегнат плащането на данъци“.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!