Мъжкото хоро влезе в ледената Тунджа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
259

Стотици се събраха да гледат уникалното хоро, десетки се потопиха във водите с температура 0,3 градуса
Стотици се събраха в Калофер, за да наблюдават легендарното мъжко хоро в ледените води на Тунджа. Мъжете пееха “Залюбила е Василка двама” и “Тунджа, Тунджа”.
Минути след 08:00 часа първи във водите влязоха калоферци и гайдарите, като преди това един от тях влезе да направи път в замръзналата река. След местните влязоха и гостите. Десетки мъже се потопиха в Тунджа, а някои от тях стояха повече от 20 минути.
Температурата на водата е 0,3 градуса.
Легендарното хоро обаче не се размина без инциденти –
жена е със съмнения за счупен крак. Възрастната дама дошла да наблюдава традицията с влизането в реката, но се подхлъзнала. Мъж е с хипотермия от втора степен. Това е резултатът от леденото приключение в студените води. Фелдшерката на място обясни, че мъжът има нужда от болнична помощ, а към Калофер пътува още един екип на Спешна помощ, предаде NOVA.
5-10 минути във водата могат да доведат до хипотермия.
Попът хвърли богоявленския кръст в реката, а традиционно той бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро.
Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само
в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Пияни обаче не се пускат във водите. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.
Преди повече от седмица стана ясно, че мъжкото хоро може да влезе в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.
На този ден според библейската легенда е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, “владеели” тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калофер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен “Алтън Калофер” – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.
Източник: Nova.bg, БГНЕС Редактор: Виолета Русенова
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!