Манията по биткойна може да детронира световната хегемония на долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
127

Страни като Венецуела, Русия или Китай отдавна търсят начин да намалят зависимостта си от щатската валута при търговията с петрол
Снимка: Архив Ройтерс
Бикойнът става все по-популярен и може да бъде използван от държави, производители на петрол, за да детронират долара, пише CNBC. През последните месеци стойността на биткойна расте непрекъснато и за кратко в четвъртък достигна нивото от 19 хил. долара. В следващите часове обаче отбеляза значително понижение до малко над 14 хил. долара.
Тази голяма волатилност накара големите банки да обявят биткойна за „обир“, предупреждавайки инвеститорите, че криптовалутата е балон, който скоро ще се спука. Но в началото на месеца борсовите регулатори в САЩ позволиха криптовалутата да бъде вписана на две от най-големите борси за фючърси в света, което беше прието като силен сигнал в подкрепа на биткойна.
Растящата популярност на криптовалутите обаче е заплаха за американския долар като световна резервна валута, смята Стивън Бренкок, анализатор в PVM Oil Associates.
В момента петролните контракти, базирани на долара, са доминиращи на петролните пазари въпреки усилията на страни като Китай, Русия или Венецуела да променят нещата и да намалят зависимостта си от щатската валута.
Криптовалутите могат да дадат силен коз на тези държави и да бъдат истинският катализатор да се откажат от плащане в долари.
Първите сигнали вече са налице – в края на миналата седмица президентът на Венецуела Николас Мадуро анонсира за пускането на криптовалута, наречена „petro“. По този начин Каракас намали зависимостта си от долара при търговията с петрол, но рискува да си навлече гнева на Вашингтон.
Разбира се, все още не е ясно дали новата ванецуелска криптовалута въобще ще види бял свят, тъй като депутатите във Венецуела не възприеха идеята добре. Но дори и без да бъде реализирана, тази криптовалута може да промени търговията с петрол.
Оказва се, че Русия също е голям поддръжник на криптовалутите и голямата спънка на плановете е Китай. През септември Пекин забрани търговията на дигитални валути на две от борсите – в Пекин и Шанхайн, посочвайки за мотив високият финансов риск.
По статията работи: Деляна Петкова
investor.bg

ОТКЪДЕ МОЖЕТЕ ДА СИ КУПИТЕ БИТКОЙН ИЛИ ЧАСТ ОТ БИТКОЙН?

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!