Максимална степен на ядрена тревога в Япония

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
778

Японският министър-председател Наото Кан обяви, че правителството е в най-висока степен на тревога заради атомната централа „Фукушима”.

Премиерът обави, че ситуацията „продължава да е непредсказуема”. Секретарят на правителството Юкио Едано я определи като „много сериозна”.
В почвата около централата беше открит плутоний, а силно радиоактивна вода е изтекла извън помещението на един от реакторите.
Водата и изтелка в тунел, свързан с реактор 2 на централата. Досега вода с много високо ниво на радиация е открита само вътре в помещенията на реакторите и фактът, че има изтичане извън тях е притеснително развитие на ситуацията.
Тунелът се намира на около 55 метра от брега. Засега операторът на централата обаче твърди, че няма данни замърсената вода да е достигнала морето.
В почвата около централата е открит плутонии, но не в количества, застрашаващи здравето на хората.
Властите в Китай, Южна Корея и САЩ са засекли следи от радиокативни материали във въздуха. Американската агенция за опазване на околната среда съобщи, че са открити следи от радиация в дъждовна вода в североизточната част на страната, но нивото на замърсяването не носи риск за здравето.
Китайските власти са открили „изключително малки количества” от радиоактивен материал в няколко крайбрежни области. Замърсяването не е опасно за здравето на хората.
Следи от радиациа са открити и в Южна Корея.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!