Макрон обмисля да блокира социалните мрежи при нови размирици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
54

Превръщат се в инструмент за събирания или за опити за убийства, каза той

Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон обмисля да блокира социалните мрежи в борбата си срещу по-нататъшни размирици във Франция, предаде ДПА.

Ще бъде необходимо да се помисли за това за какво използват социалните мрежи протестиращите младежи и за евентуални забрани, заяви Макрон на среща с кметове в Париж, съобщи телевизия BFMTV.

“И ако нещата излязат извън контрол, може да се наложи да се поставите в позиция да регулирате (социалните мрежи) или да ги затворите. Това определено не бива да се прави в разгара на събитията и се радвам, че не се наложи да го правим”, каза Макрон.
Още в петък президентът обвини социалните мрежи за ескалацията на насилието по време на протестите срещу полицейската бруталност. Според него изразилите се с насилие събирания са били организирани чрез социалните мрежи. Сега Макрон заяви, че за работата със социалните мрежи трябва да се мисли спокойно. “Защото когато те се превърнат в инструмент за събирания или за опити за убийства, това е истински проблем”.

Междувременно в Северна Франция на границата с Белгия е засилен контролът, за да се спре вносът на фойерверки, съобщи днес вечерта вестник “Паризиен”, като се позова на префектура в района.

Целта е да се попречи на участниците в безредиците да се снабдят с фойерверки. Хора с пиротехнически изделия вече са били спирани и от двете страни на границата. Префектурата в Северна Франция разпореди забрана за продажба и пренасяне на фойерверки и бензин в бидони до средата на юли.

След смъртта на 17-годишния Наел от полицейски куршум по време на спиране на пътя във вторник миналата седмица Франция е разтърсена от сериозни безредици. Неведнъж е имало случаи на грабежи, палежи и ожесточени сблъсъци между полицаи и бунтовници. Полицаят, произвел изстрела по младежа, се разследва по подозрение в непредумишлено убийство. (Пламен Йотински, БТА)

По публикацията работи: Анисия Иванова

dnes.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!