Македония обяви извънредно положение по северната и южната си граница

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
384

Македония обяви извънредно положение по южната и северната си граница в четвъртък заради увеличения приток на имигранти, съобщи агенция “Ройтерс”. Властите обявиха, че армията ще се включи в овладяването на нарастващата криза.

“Очакваме включването на армията да доведе до два търсени ефекта – да повиши сигурността сред нашите граждани в двата региона и ще позволи по-цялостен подход към хората, които искат да подадат молба за убежище”, каза говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски.

Решението на правителството предвижда да се формира главен щаб в рамките на Центъра за управление на кризи, който трябва бързо да състави съответен план за действие.

На южната граница най-много са бежанците от Сирия, Афганистан и Пакистан.

Котевски посочи, че междуинституционалният координативен орган всеки ден следи положението с нелегалните имигранти, които имат намерение да влязат на територията на Република Македония от съседна Гърция, и изработва съответни анализи за отговор при всички евентуални сценарии.

Той поясни, че заради увеличения поток на южната граница и все по-голямата интензивност на преминаването през т.нар. балкански мигрантски коридор, а и заради положението в световен аспект, е било преценено, че е необходим допълнителен, увеличен и по-ефикасен контрол на граничния пояс, където са регистрирани масови нелегални преминавания от гръцка страна.

Междувременно ДПА съобщи, че македонската полиция е блокирала границата, през която минава магистралата Скопие – Атина, и държи хиляди мигранти в ничия земя, периодично позволявайки на малки групи да влязат в Македония.

Властите се опитват да намалят напрежението в близкия до границата град Гевгелия, който е разположен на магистралата и е основен маршрут за мигрантите, пристигнали в Гърция. Хилядите бягащи от конфликта в Близкия изток хора се надяват да хванат от Гевгелия един от трите влака, които пътуват към Сърбия всеки ден. Оттам те имат за цел да влязат в Европейския съюз през Унгария.

Според данните около 3000 души се намират в ничията земя между гръцката и македонската граница и се очаква положението да се влоши, тъй като все повече имигранти пристигат на гръцкия бряг.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!