Махат пощите от селищата с по-малко от 800 жители

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
692

Селищата с население под 800 души могат да останат без своя поща, след като правителството одобри новите правила за определянето на точките за достъп до пощенската мрежа.

Според проекта на Комисията за регулиране на съобщенията, който ще бъде разгледан днес от Министерския съвет, на местата, където ще се закрият пощите, населението трябва да има осигурен достъп до услугата. Министрите ще гласуват и национална програма за превенция и контрол на туберкулозата до 2015-та година. Сред мерките за намаляването на заболеваемостта от туберкулоза е задължителното лечение на болни, които са отказали хоспитализация. На днешното заседание се очаква и решение, с което кабинетът да прехвърли пещерата Магурата за стопанисване от община Белоградчик.
Ако „Български пощи”, които са основният оператор на универсалната пощенска услуга у нас, решат да закриват пощенска станция според новия стандарт, те ще трябва само да уведомяват месец по-рано Комисията за регулиране на съобщенията, като посочат алтернативното осигуряване на достъпа на засегнатите хора до пощенски услуги. С проекта се определят и нови правила за поставянето на пощенските кутии за писма – за населени места с до 2000 души трябва да има поне една кутия на обществено място, а за над 50 хиляди души – по една на всеки 5000 жители. В България освен „Български пощи” оператори на универсална пощенска услуга са още четири компании, а други седем имат лицензи за извършването на определени части от нея. В универсалната пощенска услуга се включват приемането и разнасянето на писма, колети и парични преводи.
Кабинетът ще разгледа и програмата за превенция на туберкулозата. Според данните в нея в момента най-високата заболеваемост е в регионите Видин, Враца, Монтана, Перник, Кюстендил, Габрово, като средната за страната е малко над 30 души на 100 000 жители. Най-засегнати от туберкулоза са хората между 35- и 44-годишна възраст и над 65 години. Заболеваемостта засяга повече мъже, като статистиката сочи, че на всеки двама мъже има една заболяла жена. През последните две години се забелязва и увеличаване на заболеваемостта сред децата. Рисковите групи са ромите, наркоманите, алкохолиците, мигрантите, болните от СПИН и децата в риск. В програмата се посочва, че 17 от лечебните заведения за туберкулозно болни мога да започнат веднага да изпълняват мерките по документа, а в други 16 има проблеми с кадровата обезпеченост. Индикативният бюджет за мерките по програмата е около 100 милиона лева за четирите години до 2015 година. От тях над 80 на сто се осигуряват от държавния бюджет.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!