Лондончани трескаво търсят работа извън британската столица

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
176

Снимка: Shutterstock
Нараства процентът на жителите на Лондон, които търсят работа извън пределите на британската столица. Техният дял вече e 27% от общо търсещите препитание, а това несъмнено ще доведе до нова вълна на свободни жилища, пише британският The Guardian. Причината за подобна тенденция е високият дял на затворените офиси и намаляване обема на хотелски услуги на пазара на труда в Лондон. Много ресторанти, хотели и магазини в деловите и туристически райони на британската столица са закрити или работят с ограничен капацитет. Продължителната липса на туристи в центъра и минималният брой реализиращи се полети “понижава” темпа на създаване на нови работни места в столицата. Това кара все повече живущи в Лондон да търсят препитание извън пределите на града, което ще доведе до ръст в наемните нива на жилищата в по-малките градове. Към последните спадат Есекс, Кент и Съри. Най-много вакантни места там има за чистачки, поддръжка, склададжии и продавачи.

Високите наемни нива и цените на жилищата в Лондон, означава, че тези, които досега са живели в по-централните райони на столицата, трябва да се преместят в покрайнините, недалеч от мястото, където сега търсят работа.

Брокерите по отдаване под наем на жилища съобщават за рязко покачване на наемателите и собствениците на имоти, желаещи да се преместят от Лондон. Пазарът на труда може да се окаже ключов двигател на тази тенденция. Налице са данни, че хората, които заемат т.нар. “елементарни работни места”, живеят в ценово достъпни райони, а именно в покрайнините. “Възниква въпросът, тези лица ще предпочетат ли да живеят там, където им е по-евтино или ще се преместят в имот по-близо до работното място. А и също така дали транспортната инфраструктура ще може да поддържа тези промени”, казва Нил Хадсън, жилищен анализатор.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!