Лондон въвежда данък върху капиталовите печалби за инвеститорите в бизнес имоти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
151

Мярката може да пресече наплива от инвестиции в офиси в британската столица
Снимка: Архив Ройтерс
Правителството на Великобритания възнамерява да въведе данък върху капиталовите печалби на чуждестранните купувачи на бизнес имоти, предава Bloomberg.
Това е фактор, който има потенциала да наруши потока от инвестиции към офис сградите в Лондон особено на фона на Brexit.
Данъкът ще се начислява върху печалбите, реализирани от нерезиденти, при продажбите на всички видове имоти в страната. Така се разширява обхвата на съществуващите правила, които се прилагат само за жилищни имоти, вижда се от консултативен документ, публикуван заедно с проектобюджета.
Някои институционални инвеститори могат да бъдат освободени от данъчните промени, които правителството възнамерява да въведе до 2019 г., предвижда се още в документа.
„За разлика от повечето други големи юрисдикции Великобритания понастоящем не упражнява пълното си данъчно право, когато нерезиденти се разпореждат с нежилищни имоти“, посочва се още в документа. Според политиците това дава на чуждестранните лица предимство пред гражданите на страната и води до създаването на комплексни офшорни структури, които държат собственост, което пък улеснява избягването на данъци.
Новите правила ще се прилагат и за инвеститори, които купуват компании, които притежават сгради, както и тези, които пряко купуват активи, вижда се още от текстовете.
Инвеститорите в чужбина доминират на пазара на недвижими имоти в Лондон, примамвани от големите сгради с дълги договори за наеми, сключени с глобални корпорации, както и стабилната правна среда. Чуждестранните инвеститори понастоящем носят около три четвърти от инвестициите в централен Лондон според проучване на консултантската компания Colliers International Group Inc.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!