Лондон ще може едностранно да отмени Brexit, посочи съветник на Европейския съд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
381

Позицията няма задължителен за съда характер, но обикновено е сходна с окончателното решение на институцията

Снимка: Ройтерс

Великобритания трябва да получи правото едностранно да оттегли известието си за излизане от състава на Европейския съюз. Това заяви съветник към Европейския съд само седмици преди публикуването на официалното решение на институцията по въпроса.

Позицията, която няма задължителен за съда характер, бе направена в деня, в който британският парламент започва петдневен дебат върху предложеното от премиера Тереза Мей споразумение за Brexit, преди то да бъде окончателно гласувано следващия вторник.
Съветник Мануел Кампос Санчес-Бордона предлага „Европейският съд да обяви, че Член 50… позволява едностранното оттегляне на известието за намерението за излизане от ЕС“, съобщиха от Европейския съд, цитирани от Ройтерс.

Съветниците, наричани още генерални адвокати, са част от екипите на съдиите от държавите членки в състава на Европейския съд. Тяхното мнение обикновено, но не и задължително, е последвано и от сходна окончателна позиция на институцията.

„Тази възможност продължава да съществува, докато споразумението за оттегляне не бъде официално завършено“, се казва още в текста. Това означава, че Великобритания ще трябва да предупреди ЕС, че е променила мнението си, преди да настъпи деня на нейното излизане от блока на 29 март 2019 г.

Все още не е известно кога ще стане ясно окончателното решение на Европейския съд, но се очаква това да е през идните седмици.

Тереза Мей постигна споразумение с останалите 27 държави за излизането на страната си от блока, както и върху бъдещите двустранни отношения с Брюксел след Brexit. Но предложението тепърва трябва да бъде гласувано от британския парламент, където се очаква дa го посрещне силна опозиция.

Другите държави от ЕС, както и ръководството на блока, искат оттеглянето на известието за развода на Лондон да може да става само със съгласието на Брюксел, тъй като европейските власти се притесняват, че в противен случай и други страни може да се възползват от подобна тактика, за да си извоюват отстъпки.

Делото беше представено пред Европейския съд от шотландски политици противници на Brexit. Те се надяваха, че това може да отвори път за възможен втори референдум за оставане в съюза.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg