Лондон ще даде още 50 млн. евро за Кале и сигурността по границата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
94

 
Британското правителство ще обяви днес, че увеличава с 44.5 милиона паунда (50.5 милиона евро) финансовите средства, отпускани за Кале и френското крайбрежие, за да подобри сигурността по границата, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

„Средствата трябва да бъдат инвестирани в подобряване на сигурността по границата“, заяви говорител на британското правителство. Те ще бъдат предоставени официално при визитата на френския президент Еманюел Макрон в кралството за двустранна среща на върха.

„Също както инвестираме в полза на нашите граници в останалата част от Обединеното кралство, нормално е постоянно да следим може ли да затегнем контрола във Франция и Белгия, за да се уверим, че е направено всичко възможно за сигурността там“, добави говорителят.
По силата на споразуменията от Туке, прилагани от 2004 г., британските власти контролират границата от френската страна на Ламанша, където е прокарана тя. През трите последни години кралството е изразходвало за тази цел близо 100 милиона паунда (113 милиона евро).

Еманюел Макрон заяви във вторник в Кале, че Франция няма да позволи поява на нов временен лагер на мигранти в северния град – „джунгла“, приютявала до 8000 мигранти, преди да бъде разтурена през 2016 г.

Очаква се визитата му в Лондон да отвори път към сключване на нов договор, който да допълни споразуменията от Туке, съобщи Елисейският дворец. Тези споразумения са „много ползотворни за Обединеното кралство“, каза в Лондон правителственият говорител, цитиран от АФП.
dnevnik.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353