Лондон с ултиматум от Дъблин за Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
586

Ирландия предупреди, че няма да има търговска сделка за Брекзит, ако британското правителство продължава с опитите да прокара спорния проектозакон за вътрешния пазар, който е в нарушение на международните норми, коментира БНР.

В края на поредната трудна и решителна седмица в преговорите за търговските отношения след Брекзит напрежението отново достигна критичен връх след изявления от двете страни на преговорния процес.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни заяви за „Скай нюз“, че ако Борис Джонсън продължава с неговия проектозакон за вътрешния пазар, който може да анулира части от вече подписаната „сделка по развода“, просто няма да има ново споразумение за бъдещите отношения, защото то няма да бъде ратифицирано от ЕС.

Думите на Ковъни бяха изтълкувани в Лондон като ултиматум.

По-късно британският министър на околната среда Джордж Юстъс заяви по Би Би Си, че правителството няма намерения да отстъпва и ще върне отново в парламента проектозакона в оригиналния му вид, въпреки че Камарата на лордовете го отхвърли заради някои текстове.

Иначе въпреки постигнат напредък в някои области, Лондон и Брюксел продължават да имат големи различия за държавната помощ и риболова. Някакъв оптимизъм преди следващата решителна седмица все пак има.

Джордж Юстъс заяви:

„Винаги можеш да изстискаш допълнително време, ако си почти накрая, но тази седмица нещата трябва да се раздвижат, да постигнем пробив по някои от трудните въпроси и да намерим решение“.

Той допълни, че напускането на главния съветник на премиера Доминик Къмингс, архитектът на кампанията за Брекзит, не е от значение за хода на преговорите.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!