Лидерът на либералите: ЕС трябва да е готов за възможен хаос след изборите през 2014 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
500

Европейският съюз трябва да се подготви за хаос след европейските избори след една година, ако изненадващите победи на антиевропейски партии и ренегати на скорошните избори във


Великобритания и Италия, могат да са показател за това, което предстои. Това заяви лидерът на европейските либерали Греъм Уотсън, цитиран от EurActiv.

Уотсън заяви пред журналисти в Брюксел, че повишаващият се евроскептицизъм може да наруши баланса между Европейската народна партия и Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.
Той обясни, че логиката на особения съюз между ЕНП и С&Д е, че заедно двете партии имат 62% от евродепутатите, което означава, че могат да решават с договорка важни въпроси за ЕС. Ако загубят основа на изборите през май 2014 г. обаче, те може да нямат достатъчно депутати за гарантирането на мнозинство. Това от своя страна ще доведе до по-накъсан eвропарламент и хаос.

По думите на либерала може да се наложи дори двете основни парии да работят в тясно сътрудничество, за да гарантират това, че ЕС ще бъде управляем след изборите. Другата възможност е те да се съюзят с партии, които са в техния политически спектър.

Изненадата, която предизвика комикът Бепе Грило на изборите в Италия, както и скорошният успех на евроскептичната Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) на местните избори, показват отлив на подкрепата от традиционните проевропейски партии.

Освен това хората губят все повече интерес и най-вече доверие към европейските институции. През 2009 г. на тогавашните избори за Европейски парламент излязоха да гласуват едва 43% от европейците, което беше рекордно ниско ниво. Очакванията на политическите партии са и при вота следващата година активността да е подобна.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!