Личните карти ще играят ролята и на електронен здравен документ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
429

Личните карти, чието подновяване се превърна в кошмар за повечето граждани, от догодина ще служат и за електронен здравен документ. Това съобщи здравният министър Анна-Мария Борисова в интервю за Би Ти Ви. "Това предложение дойде в хода на обсъжданията и ще спести доста милиони", обясни Борисова.

Идеята била личната карта да се слага в едно “апаратче” при лекарите и системата ще дава отговор дали пациентът е осигурен или не. “Влиза се в системата и веднага се записва това, което е необходимо, в зависимост от това какво ще реши вашето джипи – дали то ще иска да ви се прави изследване – код, дали ще иска да ви се прави консултация със специалист – код, дали ще ви прати в болница – код. И по този начин ще се знае вие къде сте изпратени”, обясни министърът.

Тази система щяла да заработи в София, Варна и Пловдив от януари следващата година и после постепенно щяла да се разпространи и в другите градове. Борисова се надява процесът да приключи до една година.

Анна-Мария Борисова сподели и идеята си затова как да бъде решен проблемът с хората, които не внасят здравни осигуровки. Тя даде за пример Франция, където работодателите, които не осигуряват подчинените си, отиват на прокурор и после в затвора за шест месеца плюс глоба. Борисова обаче предлага друго за България.

“Няма нужда да ходят в затвора, нека да дойдат в болниците и да изпълняват длъжността санитар 3-6 месеца. Мисля, че това ще бъде много полезно за болниците и много полезно за хората. И може би, виждайки всичко това, той ще осмисли своето решение. Мисля, че това ще бъде много възпитателно”, смята министърът.

За проблема с бедните неосигурени тя лансира законови промени – общините да бъдат задължени да направят със собствени средства фондове за лечение на тези хора. Идеята била на кмета на Шумен (Красимир Костов от БСП). “Това е негово предложение, много ведро го предложи и ми се стори, че е възможно да се приложи и на други места”, разказа Борисова.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!