ЛЕГЕНДА ЗА ПЛАТНАТА

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
83

 

Куратор Светослава Георгиева

 

Изложбата на Сияна Струнчева „Легенда за платната”

 

Изложбата на Сияна Струнчева (sss-bg.com) представя едно дългогодишно търсене през различни сюжети, техники и материали на изменчивата природа на морето и на взаимовръзката му с човешкото присъствие. За да рисуваш морето, за да рисуваш хората, свързани с морето, трябва да ги познаваш, да вникнеш в ефимерността на тази красота, да умееш да се засмееш, с усещането за морски въздух, вятър, слънце и ухание на риба.

Съвременният морски пейзаж е предизвикателство за всеки автор, от 17-ти до 19-ти век маринизмът е доминираща форма. Визуално всички ние, зрителите сме натоварени с множество изображения, може би леко отегчени или по-скоро много често разочаровани.

 

 

 

Авторката на изложбата „Легенда за платната” художничката Сияна Струнчева край морето, фаровете, корабите и гларусите – любимото й работно ателие

 

Но, тук случаят не е такъв, Сияна работи на ръба на конвенционалното, фигуративната й работа е ясна, с недвусмислено послание, там където портрета среща пейзажа и всичко отразява една реалност, която е повече от реалността, която виждаме в действителност, алегорична и въздействаща, диктувана от нашето подсъзнание. Очакването на жената на брега, познат сюжет, но разказан оригинално и със закачка, вятъра, фаровете, гларусите, които са “въжеиграчи” или пеят със стар грамофон в “двуглас”, с малката “Капитан на флотилия Мечти” и младия “Гларус” с моряшка фланелка.

ГАЛЕРИЯ:

Сияна Струнчева. Двуглас

 

Сияна Струнчева. Капитан на флотилия Мечти

 

Сияна Струнчева. Въжеиграч

 

Пренасяме се не само на плажа или в морски град, по тънкия спомен за детството и лежерността на деня, където има цветни риби, рапани, камъни и всъщност има…лято. Лятото е щастието за нас, човеците на съвремието, ние които живеем с предразсъдъците, претенциозността си и липсата на бавно и дълбоко дишане.

Тази изложба е такава, живописта е лека, жизнерадостна и без претенции, сюжетите ни карат да се усмихнем неволно, защото се сливат с града ни отвън, всичко е толко естествено и неподправено. Разбира се Сияна Струнчева е развила своята артистична практика с едно много стабилно отношение към дух, традиции, бит, като използва за основи рамки от стари прозорци, старинни долапи, естествени материали като дърво, камък, хартия, канап. Експериментът в наслагването на материали и техники, търсенето на една по-различна визуалност е типична за работата й. Докато търси и намира.

“В морето ние винаги намираме себе си.”

Е. Е. Къмингс

 

Куратор Светослава Георгиева

Вернисаж: 04 август 2023, петък, 18:00 – 22:00ч.

Under One Roof – град Варна, ул. Околчица 10/ последен етаж

 

За домакина:

ПОД ЕДИН ПОКРИВ /Under One Roof/ е споделено арт пространство, отворено ателие и галерия с арт резидентска програма, намиращо се в центъра на град Варна. Всяка седмица се провеждат Вечерен акт – рисуване на живо на гол модел, различни арт курсове и майсторски класове, лекции и работилници. В изложбеното пространство се представят утвърдени и изгряващи артисти от цял свят, нови за локалната арт сцена.

 

За художника:

Сияна Струнчева е магистър по “Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност “Живопис” в Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”. Има интереси в областта на художествената фотография, илюстрацията, графичния и уеб дизайн. Като артист работи и в различни графични техники. Участва активно в групови международни, национални и регионални конкурси и форуми на изкуството, има илюстрации в печатни издания.

 

Самостоятелни изложби:

Изложба “Родопско величие“ – Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, октомври, 2021 г.

Изложба „Уста Славо“ – Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата – град Смолян, януари 2018 г.; Зала “Арх. Стойчо Велковски” в  НЧ “Съгласие – 1883” в село Славейно, област Смолян, август, 2017 г.

 

Награди:

НК „Диря в морето“ 2022, НК „Диря в морето“ 2021, НК „Диря в морето“ 2019, НК „Диря в морето“ 2018, НК „Диря в морето“ 2016, участие в Първи студентски видео арт фестивал „Публично и лично“, получил колективна награда на Шумен за изкуство за 2015 г.

 

 

 

Кореспонденция:

Куратор Светослава Георгиева

https://artresidency.eu/#Services

Под един покрив (Under One Roof)

Споделено студио за артисти

+359 897 973 860

svetliuki@gmail.com

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!