Кризата принуди работници от Западна Европа да мигрират на изток

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
668

Митът за полския водопроводчик, който взема хляба на германските работници, си отива.

Дойде времето работници от Западна Европа да мигрират в Централна Европа, където има достатъчно предложения за работа, пише в статия списание Foreign Policy Romania, цитирано от Presseurop.

С икономически растеж от 1,7% за 2009 г. Полша е източноевропейската държава, която е най-малко засегната от кризата. Дори трагичната самолетна катастрофа, която причини смъртта на голяма част от политическия елит, отговорен за този успех, не сложи спирачки на полската икономика. Като резултат хиляди източногерманци пътуват на изток и пресичат граничната река Одер в търсене на работа.

Според официални данни повече от 2500 германци работят в кол-центрове, в строителния и други индустриални сектори в град Шчечин и околните области. Неофициалните данни обаче сочат много по-голям брой. Квалифициран германски работник може да печели около 1000 евро месечно в Полша. Това далеч не е идеално, но е по-добре от нищо, посочва румънското издание.

Явлението е допълнително доказателство за обратното движение на миграцията. 50-те и 60-те години на 20 в. са белязани от пристигането на турски и гръцки работници в Германия, но сега икономическата криза накара германски мигранти да си търсят работа в Полша, както и в Турция.

Турците, родени в Германия, се връщат “у дома”

Млади турци, родени в Германия, напускат страната и се връщат в Турция с родителите си. Според изследване на института Futureorg в Дортмунд 38% от турците, завършили в Германия, искат да живеят в Турция. Половината от тях “не се чувстват у дома” в западната страна, като вярват, че в нея са възприемани като чужденци. Около 5000 от запитаните са емигрирали още през 2008 г.

Наред с чувството за липса на интеграция, нивото на дискриминация при търсенето на работа също ги кара да напуснат. Проучване на университета в Констанц, Германия, посочва, хората с турски имена имат с 14% по-малък шанс да бъдат извикани на интервю за работа. Всичко това е в контраст със ситуацията в Турция, чиято икономика се развива успешно през последните години и предлага привлекателни работни места за квалифицирани висшисти, владеещи два езика.

Гръцката и ирландската емиграция отново се възраждат

Държавите, които са най-засегнати от кризата, очаквано претърпяват отлив на висшисти. Много млади гърци, завърнали се у дома след следване в чужбина, загубиха работата си и планират ново заминаване.

През годините на силно икономическо развитие на “келтския тигър” ирландското правителство с гордост съобщаваше, че новите предприятия са спрели емиграцията и са привлекли хора, напуснали родината си в търсене на работа. Днес “жертвите” на съкращенията отново се “редят на опашки за напускане на Ирландия”, отбелязва румънското издание на Foreign Policy.

Към бившата африканска колония на Португалия

Бягайки от безработицата, чието ниво е 10% в страната, хиляди португалци решиха да търсят късмета си в Ангола – бивша колония на Поругалия. Благодарение на повишението на доходите от петрол икономиката на Ангола отбелязва растеж от 16% на година през последните 5 години. За сравнение, икономическият растеж в Португалия е 1.1%.

Икономическото развитие в Ангола отвори множество работни места в областта на инженерството, телекомуникациите, търговията и банкирането, за които правителството няма достатъчно местни кадри.

Близо 25 хиляди португалци са се преместили през последните три години, сред които предприемачи, администратори, но и електротехници, зидари и строителни бригадири. Въпреки белезите от колониалния период и борбата за независимост, между двете страни има силни исторически, културни и езикови връзки, които ги обединяват. Това помага много за интеграцията на вълната от португалски работници.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!