Край на гурбета! Англия бие шута на 12 000 българи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
8512

Британският премиер Тереза Мей, изглежда, се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 идния месец, защото според правителствен източник в противен случай „половин Румъния и България“ може да дойдат във Великобритания преди Брекзита, пише лондонският вестник „Индипендънт“, цитиран от БТА. Неназованият източник коментира, че това ще бъде направено заради сведения, че Европейската комисия може да се опита да принуди Лондон да защитава правата на всеки, който влезе в страната, до момента на нейното излизане от ЕС.
Поне 12 000 българи може да бъдат принудени да напуснат Острова. Причината е, че има огромна вероятност властите в Лондон да изискат от чужденците високи доходи, за да останат да работят в кралството, обясняват наши анализатори от Острова.
В британската столица упорито се обсъжда, че гурбетчиите ни ще трябва да си докарат поне 35 000 лири годишно или около 3000 на месец, за да продължат да си изкарват хляба там. От 100 000 българи, които официално живеят на Албиона, подобен критерий могат да покрият само работещите в стабилни фирми и специалистите с по-висока квалификация.
Но тези, които разчитат на помощи или нямат стабилен доход, най-вероятно ще бъдат принудени да се върнат. А по груби сметки това са около 12 000 нашенци.
Според „Дейли телеграф“ се очаква Мей да обяви, че гражданите на ЕС, пристигнали около 15 март, няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство. По силата на нейния план обаче гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания и наброяват около 3,6 милиона души, както и онези, които ще дойдат преди тази дата, ще имат тези права, при условие че същият принцип е в сила за британските граждани, живеещи в ЕС.
Не е ясно дали планът на британското правителство е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, посочва „Индипендънт“. Около 1.2 милиона британски граждани живеят в други страни от ЕС. Те биха могли да получат гражданство на ЕС индивидуално, добавя изданието.
Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия, след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с „бюрократична стена“, когато са се опитали да си гарантират законно право да останат във Великобритания.
newsbp.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!