Коронавирусът прокарва разделителна линия между новите и старите офиси в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
55

За деветмесечието инвеститорите са вложили 5,4 млрд. долара на офис пазара в британската столица

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Наемите и цените на най-добрите нови офис сгради в Лондон достигат почти рекордни нива по време на пандемията, при останалите обаче картината е по-различна, пише Bloomberg.

Разделението се случва в момент, когато спадът на икономическата дейност подкопава строителството и помага на най-престижните сгради да постигнат високи наеми и да привличат гладни за доходност инвеститори. В същото време компаниите се отказват от площи, от които вече не се нуждаят, тъй като служителите продължават да работят у дома, а това натежава върху цените на всички сгради с изключение на новите, които притежават екологични характеристики и първокласни удобства.

Разделението е видимо от лондонското Сити до квартал Уест Енд и отвъд. Тази седмица British Land продаде комплекса си с офис сгради и луксозни апартаменти Clarges в луксозния квартал Мейфеър на цена повече от 7% над стойността му. Въпреки това цените на офисите на компанията като цяло са намалели с 3,1% през шестте месеца до септември, а свободните площи в града са се увеличили.

„При толкова голяма несигурност е съвсем естествено да наблюдаваме търсене на качество, а инвеститорите се насочват към най-добрите според тях нови офиси“, коментира Дрор Полег, автор на книгата „Преосмисляне на недвижимите имоти“. „За съжаление не смятам, че все още знаем кое ще бъде най-доброто след пандемията“, допълва той.

Продажбата на Clarges е една от няколкото забележителни сделки в иначе мрачната година за инвестициите в недвижими имоти в Лондон. Инвеститорите са вложили около 4,1 млрд. паунда (5,4 млрд. долара) в офиси в британската столица през деветте месеца до септември, което е спад с близо 45% на годишна основа, сочи доклад на консултантската компания JLL.

С наближаването на Brexit строителните предприемачи възприеха предпазлив подход към нови проекти още преди пандемията. Това означава, че компаниите, търсещи големи нови офиси, няма да имат голям избор през идните няколко години, особено лъскави сгради, които може да помогнат за привличането на служители в центъра на града, когато вирусът затихне.

Недостатъчното предлагане помага за стимулирането на няколко големи наемни сделки от компании като Netflix и правната кантора Latham & Watkins. Но като цяло новите наемни договори са намалели с 60% през първите девет месеца на годината, сочи докладът на JLL. Средните наеми на най-добрите офиси са нараснали с 12% от началото на пандемията през март, а са спаднали с 9% за второкласните площи, сочат данните на компанията.

Разликата насърчава някои предприемачи да започнат нови проекти въпреки мрачните икономически перспективи. British Land реши да започне работа по нов офис проект в модерния квартал Spitalfields. Derwent London потвърди по-рано този месец, че ще продължи да работи по голям проект на Baker Street.
Централен Лондон ще регистрира „раздвояване на търсенето“ след пандемията, каза по-рано този месец главният изпълнителен директор на Land Securities Group Март Алън.

„Ще видим, че наемателите ще отдадат приоритет на благосъстоянието, устойчивостта, адаптивността, качеството на офис площите си, тъй като ще се стремят да развият ролята, която офисът играе за тях в тяхната организация и култура. Очакваме това да доведе до ускоряване на остаряването на някои по-вторични и стари офиси на лондонския пазар, което трябва да донесе възможности за развитие“, смята Алън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!