Коментар на Тръмп повлече надолу паунда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
371

Според американския президент Великобритания губи възможността да търгува със САЩ
Снимка: Ройтерс

Спекулации за предполагаеми негативни последици от сделката за Brexit изпратиха тази сутрин котировките на британския паунд надолу.

Договореното от премиера на Великобритания Тереза Мей споразумение с ЕС би могло да застраши според американския президент Доналд Тръмп британско-американските търговски споразумения, съобщи BBC.

Планът за излизане на Мей звучи „като невероятно добра сделка за ЕС“, отговори Тръмп на въпрос на репортер. Споразумението обаче означава същевременно, че Великобритания вече няма да може да търгува със САЩ, заяви американският държавен глава.

От Даунинг Стрийт побързаха да се противопоставят на това твърдение, подчертавайки, че е „много ясно“, че Великобритания може много добре да продължи да води независими преговори за търговски споразумения с всички страни по света.

Несигурността на валутните пазари обаче е голяма. Британският паунд се срина сутринта спрямо долара. При най-ниското си ниво днес паундът беше малко над 1,2760 долара за брой след 1,2812 долара в понеделник. Спадът бе с 2%.

„Не мисля, че министър-председателят каза това“, поясни Тръмп за това, че документът за излизане от 585 страници би довел до възможността на Обединеното кралство да постигне търговски договор със САЩ.

Първите коментари на Тръмп за сделката, откакто тя бе постигната по-рано този месец, биват отправени в деликатно за Мей време. В понеделник премиерът съобщи, че спорните условия за развода ще бъдат вкарани в парламента на 11 декември за решително гласуване, което мнозина очакват да бъде загубено от Мей.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg