Колко дълго още може да продължи силата на британския паунд?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
650

Макар че досега валутата устояваше на проблемите, перспективата за по-високи данъци натежава върху прогнозите

Снимка: Getty

Най-добрият старт на годината за паунда от 2018 г. насам кара най-големите инвеститори в света да залагат срещу Обединеното кралство, се казва в материал на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Те смятат, че икономиката, затормозена от Brexit, и инфлацията, която е на най-високото ниво от повече от десетилетие, са основателни причини да бъдат мрачни в прогнозите си. Макар че досега валутата устояваше на проблемите на министър-председателя Борис Джонсън, перспективата за по-високи данъци, които ще натежат върху потребителите, засилва убеждението, че сегашната сила на паунда не може да продължи още дълго.

“Бихме очаквали паундът да изпитва затруднения до края на тримесечието, тъй като наближаващото увеличение на данъците във Великобритания през април подчертава натиска върху реалните доходи”, каза Джейн Фоли, ръководител на отдела за валутна стратегия в Rabobank. “Това ще накара пазара да преосмисли очакванията си за броя на повишенията на лихвените проценти на Английската централна банка през тази година”, отбеляза тя.

Фоли очаква паундът да отслабне до 1,33 долара до края на тримесечието спрямо 1,37 долара в момента. През тази година валутата се е повишила с около 1,3%, което я прави една от най-силно представящите се валути.

Джеймс Атей, инвестиционен директор в Aberdeen Asset Management, започна да залага този месец, че паундът ще поевтинее спрямо йената. Amundi, най-големият мениджър на активи в Европа, подхожда с недоверие в курса на лирата. Стивън Бароу от Standard Bank, чиито спекулации донесоха повече от 48% възвръщаемост през миналата година, съветва клиентите си да направят къси позиции на паунда спрямо долара.

Надцененият паунд

За Валентин Маринов, ръководител на отдела за валутни изследвания на страните от Г-10 в Credit Agricole SA в Лондон, настоящото ниво вече отразява стъпката на Английската централна банка да повиши лихвените проценти през декември.

“Запазваме предпазлива перспектива по отношение на надценения паунд”, каза Маринов.

Продължението на материала може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!