Колите на Tesla ще могат да си комуникират с пешеходците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
34

Акциите на производителя се изстреляха с почти 10% в понеделник до 524,86 долара и пазарна капитализация от 94,6 млрд. долара

Снимка: EPA/FC

Колите на Tesla ще могат „скоро“ да разговарят с пешеходци наблизо, твърди главният изпълнителен директор на американския производител Илон Мъск. В туит, който обяви функционалността, изпълнителният директор споделя кратък клип с преминаващ Model 3, докато неговият говорител възпроизвежда запис, казващ: „Ами не стойте втренчени, скачайте“. В своя туит Мъск казва: „Колите на Tesla скоро ще говорят с хората, ако искат. Това е реално”.

Вече бе известно, че Tesla започна да добавя външни високоговорители към автомобилите си, за да спазва новите правила за безопасност, които изискват електрическите автомобили да произвеждат изкуствен шум. Сега обаче изглежда, че тези говорители могат да се използват за много повече.

В последващ туит Мъск посочи, че новообявената функционалност може да работи със съществуващата алармена система на колата, която вече използва вътрешната звукова система на автомобила, за да възпира крадците. Освен това той заяви, че потребителят ще може, както досега, просто да кара колата си в общата посока на хората.
Конкретното аудио съобщение, възпроизведено в клипа, отново подчертава основния план на Мъск за бъдещето – всички автомобили на Tesla да работят като автономен таксиметров парк, печелейки пари за собствениците си, докато не ги карат. В автономен статут, без шофьор, който да кани пътници в таксито, самата кола може да бъде оставена да приканва хората да „скочат“.

В туита си Мъск казва, че очаква новата функционалност „скоро“, но би трябвало да приемаме това обещание с щипка недоверие. В миналото изпълнителният директор казваше, че „персонализираните звуци от клаксони и движения“ на Tesla идват „скоро“ през октомври, а те тепърва ще пристигат, докато ние все още чакаме да видим как Tesla иззавършва автономното пътуване от Лос Анджелис до Ню Йорк, което беше обещано още през 2016 г. (плановете бяха замразени през 2018 г.).
Междувременно акциите на Tesla Inc. за първи път се повишиха над нивото от 500 долара в понеделник, след като анализаторите на Wall Street започнаха догонване с цената на акциите на производителя на електрически превозни средства, която се удвои от октомври, коментира Bloomberg.

Анализаторът на Oppenheimer & Co. Колин Ръш повиши целевата си цена на акциите до 612 долара от 385 долара в понеделник, като заяви, че след много първоначални спънки Tesla е „достигнала критичен мащаб, достатъчен за поддържане на устойчив положителен свободен паричен поток“.

Ходът на Ръш маркира поредният подобен в поредица от такива решения на анализатори на Tesla през изминалата седмица, тъй като акциите на компанията продължиха да се повишават, след като доставките на превозни средства през четвъртото тримесечие надминаха очакванията. Сред другите положителни тенденции, подкрепящи книжата, е и изявлението на китайски правителствен служител, че правителството няма да намали значително субсидиите за електрически превозни средства през тази година.

Ръш каза, че високата рискова толерантност на Tesla, способността ѝ да се учи от грешки от миналото и по-голямата амбиция в сравнение с конкурентите, представляват „екзистенциална заплаха“ за други транспортни компании, които не са в състояние или не желаят да осъществяват иновации с по-бързи темпове. Той поддържа препоръката за закупуване на акциите.

Wall Street обаче може би все още не е напълно убеден във всичко това. Въпреки прилива на положителни анализи през последните седмици спредът между целевата цена на анализаторите и акциите на Tesla все още е най-широка, откакто компанията осъществи първично публично предлагане през 2010 г., както показва и диаграмата по-долу.
Акциите на Tesla отбелязаха силна възходяща тенденция, след като компанията отчете изненадваща печалба за третото тримесечие, последвана от известно подобрение в общите настроения на анализаторите към компанията, като последният тласък идва от силните стойности на доставките в началото на този месец.

Акцията натрупа 20% от началото на тази година и около 44% за последните 12 месеца. В понеделник акциите на Tesla скочиха с 5,3%, като докоснаха рекордно високото ниво от 503,49 долара. В края на деня ръстът бе с 9,77% до 524,86 долара при пазарна капитализация от 94,6 млрд. долара.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!