Кой какво не разбрал за шейховете и за Формула 1

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
723

Румен Петков е спокоен за проекта за писта за „Формула 1“ в България. Спокоен е също, че не е подвел премиера.

Коментарът на бившия министър беше потърсен след публикуването на остро писмо от Emirates Associated Business Group (ЕАBG), публикувано във вестник „Сега“.

В него се казва, че фирмата, обявена у нас за инвеститор в проекта, няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България.

Компанията е възмутена, че в официални съобщения на министерствата фирмата е представена като държавна, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки – като шейх, вместо като бизнесмен от уважавана фамилия.

Румен Петков е инициатор на срещата между бизнесмените и премиера Бойко Борисов.

Бившият вътрешен министър не може да си обясни откъде идва объркването, което е ядосало бизнесмените, но е категоричен, че не той е подвел правителството. Народният представител знаел, че това е консорциум от 67 частни фирми.

Попитан дали все пак инвеститорите от Абу Даби са шейхове, депутатът отговори, че не може всички от тях да са.

На въпрос дали очаква проектът да се провали заради гафа от българска страна, Румен Петков отговори отрицателно. Според него арабските инвеститори имат интерес да строят.

Интерес има и от наша страна, защото сме изцяло готови. Архитектът на София Петър Диков е подготвил плана.

На въпрос на какво се основават контактите му с тези бизнесмени, Петков уточни, че било на общ интерес – да има писта на Формула 1. Арабската фирма вече имала реализиран подобен проект.

Румен Петков не може да си обясни кой е подвел правителството и премиера Бойко Борисов, но увери, че не е той.

По повод гневното писмо на бизнесмените премиерът коментира пред „Сега“: “Приех представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията, които твърдяха, че са намерили инвеститор за проект.

Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил. Питайте тях защо собственикът бе представен като шейх, а фирмата – като държавна”.

Въпреки недоволството на фирмата, шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов продължава да твърди, че “шейхът” на Абу Даби е поел сериозен ангажимент, пише още вестникът.

“Единият е баровецът. Емир ли е, не е ли, не го знам. Всичките му синове са шейхове. Ал Блюки е син на президента на Абу Даби!”, отсече Николов. “На премиера не съм му ги обяснявал тия работи, защото и аз много не ги знаех”, призна той.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!